Korai fejlesztés

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Mezőtúri Tagintézményének korai fejlesztő munkája

A Mezőtúri Tagintézményben a megalakulásunktól, 2013 szeptemberétől speciálisan felszerelt termekben folyik a korai fejlesztés. Összesen 17 gyermek korai gondozása zajlik jelenleg, amelyből 2 gyermeket fejlesztünk az otthonában, 15 gyermek pedig rendszeresen bejár a tagintézménybe.
Mezőtúron a korai fejlesztés területén jelenleg 1 konduktor, 2 gyógypedagógus és 1 logopédus dolgozik team-munkában. A kollégák 7 gyermekkel foglalkoznak komplex ellátásban, így napi szinten zajlik közöttük a szakmai egyeztetés a gyermekek egyéni igényeivel kapcsolatosan.
DSC_1296
Tagintézményünknél a konduktor azokat gyermekeket részesíti tanácsadásban, akik előzetes bejelentkezés alapján kérnek tájékoztatást, vagy akiket a gyermekorvosok illetve a védőnők már láttak és hozzánk irányítanak enyhe fokú mozgásfejlődési lemaradásuk miatt. Ez nem vizsgálat, hanem gyakorlati életvezetési és mindennapi foglalkozási, gyakorlási tanácsadás, amely a háziorvos megállapításait egészíti ki. Olyan gyermekekről van itt szó, akik nem szorulnak ugyan korai fejlesztésre, de harmonikus mozgásfejlődésük igényli az 1-2 alkalommal való szakmai tanácsadás mellett az otthoni szülői gyakoroltatást. Tapasztalatunk szerint 4-8 hét alatt be tudják hozni ezek a babák azt a minimális lemaradást, amely fennáll náluk. Ezt a területet is fontosnak tartjuk a későbbi tanulási problémák megelőzése szempontjából. Havonta kb. egy ilyen bejelentkezés történik tagintézményünkben. A szülők a honlapunkon található elérhetőségen tudnak időpontot egyeztetni a konduktor kolléganővel.
12247851_185877598422453_7983586043874412267_o
Szakembereink folyamatos kapcsolatban állnak a járási védőnői hálózat dolgozóival, a családsegítő szolgálat és a bölcsőde munkatársaival, gyermekorvosokkal, a kórházi gyógytornászokkal és a helyi civil szervezetekkel. A kapcsolattartás formái szakmai konferenciák, konzultációk, kirándulások és tájékoztató rendezvények. Nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra a tájékoztatással, illetve a folyamatos konzultációval ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az egyéni igényeknek megfelelő bánásmódot és ellátási jelleget. Tapasztalataink szerint ezek az együttműködési formák hatékonyan támogatják a tevékenység sikeres megvalósulását.