Babzsák Fejlesztő Program

2015. május 26-án az Educatio szervezésében, a Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja (Pedagógiai Szakszolgálatok fejlesztése)” kiemelt projekt keretein belül Babzsák Fejlesztő Program elnevezésű képzésen vettem részt.

A Babzsák Fejlesztő Program egy autizmus-specifikus kiscsoportos, térben, időben, tartalmában és eszközeiben előre megtervezett és megszervezett foglalkozás, mely a szociális és kommunikációs készségek kialakítására, fejlesztésére és gyakorlására szolgál.

A tréning alkalmazható a szakszolgálati munka során, integrációban és speciális ellátásban egyaránt, az autizmus teljes spektrumán, óvodáskortól akár felnőttkorig.

A program moduláris, a feladatokat a csoport tagjainak szükségleteihez alkalmazkodva lehet összeállítani az előző foglalkozásokra és a napi aktualitásokra építve. Az egyes feladattípusok bővíthetőek vagy egyszerűsíthetőek az egyes gyermekek, tanulók képességeinek megfelelően. A program módot ad a differenciálásra csoporton belül és tanulócsoportok között egyaránt.

A programot a szakma két jeles képviselője, Őszi Tamásné és Havasi Ágnes előadásában ismerhettük meg. Az első blokkban az autizmus jellemzőinek ismertetése, az alkalmazható módszerek lehetőségeinek áttekintése történt meg, majd az általános rész után, a második blokkban került sor a program részletes ismertetésére, konkrétan a módszer céljaira, feladataira, eszközeire vonatkozóan. A délután folyamán kiscsoportos foglalkozás keretein belül sajátíthattuk el a program gyakorlati elemeit.

Az egész napos képzés iránt nagy volt az érdeklődés, magas létszámban jelentek meg a kollégák. Szakmailag sikeres, tartalmas, jól szervezett napot töltöttünk együtt.

 

Lázárné Barna Andrea

közzétéve itt Cikkek.