Rendezvényeink

Beszámoló a JNSZMPSZ Karcagi, Kunhegyesi, Tiszafüredi tagintézmény által szervezett Karcagi Regionális Szakszolgálati Konferenciáról

„Minden egyes gyermek egy csoda… Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket. ”
(Böjte Csaba)

Böjte Csaba gondolatai adták a mottót a 2018. május 17-én a „Nevelési Tanácsadás Éve” programsorozat részeként Karcagon megrendezett kisregionális szakszolgálati konferenciának, melyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Karcagi, Kunhegyesi és Tiszafüredi Tagintézménye közösen szervezett, a három járás pedagógusainak, szakembereinek, szülőknek és érdeklődőknek.

A rendezvényt Csibi Enikő főigazgató asszony nyitotta meg, majd a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erkel Ferenc Művészeti Iskolai Tagintézmény tanárainak és növendékeinek színvonalas műsorát hallgattunk meg.

Az előadások témáját igyekeztünk úgy válogatni, hogy megjelenjen a nevelési tanácsadás két fő területe, a pedagógiai, gyógypedagógiai fejlesztés, terápiás ellátás, valamint a pszichológiai tanácsadás, gondozás egyaránt. Ehhez kapcsolódóan Dr. Kelemen Lajos pszichológus egy interaktív bemutatóval szemléltette milyen lehetőségek rejlenek az Okoskocka eszközcsaládban, illetve hogy lehet használni ezeket az eszközöket az értelmi képességek fejlesztésére a prevenciós ellátásban. A humorral fűszerezett előadásban hallottunk a fonológiai tudatosság, a fogalmi gondolkodás és a szókincs fejlesztésének lehetőségeiről, amit egy – egy feladattal szemléltetve ki is próbáltunk az Okoskockákkal.

Babinszki Dalma a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gárdonyi Tagintézmény pszichológusa előadásában rámutatott a gyermek és felnőtt pszichológiai ellátás különbségére, beszélt a „jelző” viselkedésekről, a terápiában alkalmazható projektív tesztekről, melyeket egy-egy terápiás eseten keresztül ismertetett.

Adorján Katalin gyógypedagógus- tanácsadó pszichológus előadásában a Meixner módszerrel végzett dyslexia prevenciót mutatta be. Beszélt a dyslexia veszélyeztetettség tüneteiről, melyek megjelenhetnek a beszédben, a magatartásban és egyéb területeken egyaránt. Prezetációjából megismerhettük a Meixner módszer szerinti olvasástanítás analógiáját és a sikeres olvasástanítás feltételeit.

Az előadások sorát a Kunhegyesi, Tiszafüredi és a Karcagi Tagintézményekben folyó szakszolgálati feladatellátás ismertetése zárta. A tagintézmény igazgatók a nevelési tanácsadás szakfeladatának ellátását fókuszba helyezve nyújtottak tájékoztatást a járásokban folyó munkáról.

A konferencia ideje alatt a Graduál Bt – Okos Játékok Boltja fejlesztő eszköz bemutatót tartott, ahol hasznos információkkal szolgáltak a játékok fejlésztésben való felhsználásáról is.

A rendezvény fő támogatói voltak:

  • Szolnoki Tankerületi Központ
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Főigazgatósága
  • Déryné Kulturális Turisztikai Sport Központ és Könyvtár – Karcag
  • ESSEN Kft.
  • Graduál Bt.

Ezúton köszönjük támogatásukat!