Jászberényi Tagintézmény

Beszámoló a Coping, mindfulness – a szorongás legyőzhető! című konferenciáról

2018. május 11-én, Sárbogárdon a József Attila Művelődési Házban a Csipike Egyesület és a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat konferenciát szervezett „Coping, mindfulness – a szorongás legyőzhető!” címmel az érdeklődő pedagógusoknak és segítő foglalkozású szakembereknek. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Jászberényi Tagintézményünkből Szebeni Viola tanácsadó szakpszichológus kollégánkat is felkérték workshop tartására, melynek címe „Kamasz krix-krax”. A konferencia résztvevőit Mile Anikó a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója és Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte.

A megnyitó után egy igen energikus és lehengerlő előadást hallhattunk Pál Feri katolikus pap, mentálhigiénés szakember tolmácsolásában. Megismerhettünk különböző kommunikációs stílusokat, miért reagálunk úgy, ahogy, valamint megtudhattuk, hogy a hiteles kommunikációhoz reális önértékelésre van szükség.

A továbbiakban Dr. Pressing Lajos klinikai szakpszichológus, buddhista tanár tartott előadást, mely áttekintette a mindfulness (tudatosság) fogalmát a buddhista gyakorlási rendszerek és életbölcselet eredeti összefüggésében. Ezzel egy időben Hegyi Dorottya a Vecsési Családsegítő és gyermekjóléti Szolgálat klinikai szakpszichológusa és Dr. Mohácsi Rita gyermek – és ifjúságpszichiáter workshopján vehettek részt az érdeklődők.

Az ezt követő blokkban került sor munkatársunk Szebeni Viola workshopjára, melyben bemutatta a Kamasz Kriksz-kraksz rajzos technika alkalmazását, amely igen jól mozgósítja a kamaszokat. A gyerekek érzéseket fejezhetnek ki, de erre nincsenek kényszerítve, a módszer indirekt eszközökkel dolgozik.

Dr. Szabó – Balogh Virág lovas terapeuta ismertette az önismeret bővülésének lehetőségét a lóval történő munka során, Bordácsné Ágoston Krisztina a Fejér Megyei pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa a tanulás világában alkalmazható feszültségoldó technikákat mutatott be. Nagy Eszter iskolapszichológus izgalmas műhelymunkát tartott a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia a „Varázsjátékok” módszerről, amely olyan megközelítéseket egyesít, amelyek külön-külön is megállnák a helyüket (mesék, képzeletjátékok, légzésgyakorlatok), mégis remekül kiegészítik egymást, és vezérfonalat adnak a gyerekeknek a változáshoz.

Dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna előadása rávilágított arra, hogy a stressz kezelésben, a krízishelyzetekkel való eredményes megküzdésben elsődleges szerepe van az érzelmi regulációnak. Sándor Éva a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pedagógiai szakpszichológusa a kisgyermekkori szorongás lehetséges okait mutatta be, emellett megvizsgálta a szülők és a pedagógusok hatását is a gyermekek szorongására. Végezetül Miklósi Mónika PhD klinikai szakpszichológus workshopjában a mindfulness szülőcsoport tapasztalatairól hallhattunk.

A konferencia zárásaként lehetőség volt kerekasztal beszélgetésre „Hogyan küzdöttem meg szorongásommal” témában.

 

Bartusné Major Ágnes
tagintézmény-igazgató