Gyógytestnevelés munkaközösség Külső-belső továbbképzés

Beszámoló a gyógytestnevelési munkaközösségi foglalkozásról 2018.02.14.

Beszámoló

 A gyógytestnevelés munkaközösség szervezésében 2018. február 14-én lebonyolított szakmai rendezvényen és munkaközösségi foglalkozáson megyei gyógytestnevelők vettek részt, melynek a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola adott helyet.

„ Mit tehetek?- a gyerekkori obesitasról” című előadásában Postás Tiborné a MÁV Kórház dietetikusa helyzetelemzéssel kezdte bemutatóját.

 A nagy szakmai múlttal rendelkező, tapasztalatokban gazdag szakember nemzetközi és hazai vizsgálatokon keresztül világított rá, hogy a felnőtt és a gyermek lakosság körében is emelkedő tendenciát mutat a súlyos egészségügyi következményekkel járó elhízás. Ebben az egészségtelen táplálkozás mellett nagy szerepet játszik a mozgásszegény életmód. A gyógytestnevelésnek, testnevelésnek fontos szerepe van abban, hogy a tanulók, gyerekek érdeklődéséhez és fejlettségéhez igazodó mozgástevékenységekkel testileg-lelkileg egészséges és kiegyensúlyozott fiatalokat neveljen. A túlsúlyos tanulóknál a gyógytestnevelés elsődleges célja nem lehet csak a testsúly csökkentése, annál is inkább, mert egyedül erre nem képes. Célja lehet az elhízás negatív következményeinek korrigálása: a mozgatórendszer funkcionális állapotának javítása, a szív- és keringési rendszer edzése, a légző rendszer működésének javítása és kedvező pszichés hatások kiváltása.

Gálné Fancsali Ildikó testnevelő, gyógytestnevelő az MDSZ által szervezett országos konferencián hallottakról tartott tájékoztatót. A NETFIT sajátos nevelési igényű gyerekekre történő adaptációjáról elnevezésű budapesti workshopon a tanulók fittség mérésével kapcsolatos kutatás-fejlesztési folyamatokat és eredményeket, valamint módszertani javaslatokat ismert meg a Széchenyi István Gimnázium gyógytestnevelője.

A szakmai délutánt Eperjessy Éva testnevelő, Fit-Ball szekcióvezető aerobic oktató és Veres Zsuzsanna gyógytestnevelő, Fit-Ball instruktor gyakorlati órája zárta. Az óriás labdákkal végezhető rendhagyó és élvezetes mozgásanyag felkelti a gyerekek érdeklődését, megszeretteti a mozgást. A labdán ülve, zenére rugózva végrehajtott gyakorlatok igazi kihívást jelent a tanulóknak. A párokban, csoportokban végzett feladatoknál megtanulnak egymásra figyelni, segíteni társaiknak. A helyes testtartás kialakításához és a deformitások korrigálására alkalmas gyakorlatokat mutattak be a miskolci szakemberek.

Az idő rövidsége miatt, csak ízelítőt kaptunk a Fit-Ball feladatokból. Megállapodtunk a kollégákkal, ősszel folytatjuk ismereteink bővítését ezzel az eszközzel.

Szolnok, 2018. február 14.

Szekeres Julianna
munkaközösség vezető