Nevelési tanácsadás munkaközösség

Nevelési tanácsadás munkaközösség 2015. november 11.

A második munkaközösségi találkozónk fókusz témája: a szakmai kompetenciánkról, a munkánk során felmerülő együttműködésről szólt, melyet a törökszentmiklósi kollégák  –  Kóródi Anikó és Gazdig Dóra  –   egy eseten keresztül próbáltak bemutatni. Az esetismertetés kapcsán felmerültek a családdal, gyermekkel, a szociális ellátórendszer tagjaival való együttműködés lehetőségei, nehézségei, ki az, akit terápiában lehet/kell vonni. Az esettel kapcsolatosan mindnyájunkban felmerültek a saját eseteinkkel kapcsolatos hasonló érzések, dilemmák, hasznos tanácsok egymás számára.

A második napirendi pontunk a nevelési tanácsadás szakterületi vélemény formai és tartalmi követelményei voltak: és megállapodtunk abban, hogy csak annak írunk szakterületi véleményt, aki a megrendelő (szülő, gyejó, gyámok), és egy másodpéldány marad a gyermek anyagában. A formai követelmény hasonít az egyéb szakvélemények formai követelményeihez, a tartalmi rész, pedig esetre szabott. A rendelet (EMMI 15/2013.) által „előírt” 1. sz. melléklet elsősorban „Szakértői vizsgálati kérelemre” irányul, mi (nev.tan.os szakterületen dolgozó kollégák) inkább a nem túl régen elfogadott Nevelési Tanácsadás kérő lapon kért megkeresésekre reagálunk írásban, ha szükséges.

A nevelési tanácsadás dokumentációival kapcsolatosan megállapodtunk, hogy lehetőség szerint mindenki kartonba teszi a gyermek anyagát, melynek fő pillére a Tü. 353. nyomtatvány (Egyéni nyilvántartási…), amit akár több évig is vezethetünk, csak a belívet pótoljuk. Tehát nem kell minden tanévben újat nyitni, ha ugyanazon gyermekről van szó.

A következő találkozás időpontja:  2015. december 9.  – fő témánk a Krízis lesz.

Szolnok, 2015. november.11.

Barna Nelli
munkaközösség-vezető