A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat jóvoltából egy a „Szakszolgálatok közötti szupervíziós tanácsadás jellegű, valamint jó gyakorlatok megismerésére irányuló szakmai műhelymunka koordinálása megyei szakértői bizottsági tevékenységben részt vevő szakemberek számára” címmel online fórumon vehettem részt 2022. március 17-én. A fórum 14 órakor kezdődött, melyre szakértői bizottsági munkaközösség vezetőjétől, Dr. Lakatosné Pintér Anitától kaptam meghívót. Anita már napokkal előtte felvette velem a kapcsolatot és mindent részletesen megbeszéltünk. Az online fórum nagyon jó hangulatú volt, melyen a munkaközösség minden tagja részt vett a bizottság-vezető asszonnyal együtt. A fórum első részében a felnőtt vizsgálatokról esett szó, annak törvényi hátteréről, menetéről, majd Anita bemutatott egy végleges szakértői véleményt is. A második részben beszélgettünk a felnőtt vizsgálatok tapasztalatairól, a pályázat tapasztalatairól.

2022. március 17.

Mihályiné Simon Rita
gyógypedagógus
megyei munkaközösség-vezető
Megyei Szakértői Bizottság


A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat által szervezett online programon, mely az EFOP pályázat keretében valósult meg; a járási szakértői bizottsági tevékenységben dolgozók vettek részt, több mint 10 fő. A felkérés szerint a feladatom a járási szakértői tevékenységre kidolgozott szakmai anyagok, jó gyakorlatok megosztása és a pályázattal kapcsolatos tapasztalatok átadása volt. Prezentációmban a pályázat kereteiről, céljairól, résztvevőiről beszéltem első körben, majd a pályázat által nyújtott lehetőségeket mutattam be. Beszéltem a színes szakmai programjainkról, a magas szakmaiságot tükröző kiadványainkról, a továbbképzésekről és a pályázat által beszerzett eszközök hasznosságáról is. A járási szakértői tevékenységhez kapcsolódóan részletesen beszéltem a Zsoldos Erzsébet által készített Eljárási segédanyag intézményvezetők, pedagógusok számára a járási szakértői bizottsági tevékenységről című kiadványról, illetve a Szülői levelek szakértői tevékenységhez tartozó gyöngyszemeiről. Emellett saját tapasztalatokról is beszámoltam, a Hogyan váljunk jó szülővé? című kiadvány és az Interprofesszionális együttműködés lehetőségei a szakszolgálati ellátásban című konferencián való saját innováció bemutatásával kapcsolatban.
Ezek után a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat járási szakértői bizottsági munkacsoport vezetője Móricz Julianna vette át a szót és a szakszolgálatuk, munkaközösségük rövid bemutatását követően részletesen beszélt arról a három kiadványról, melyet a járási szakértői tevékenységre dolgoztak ki a pályázat keretében. Készítettek egy Intézményi protokollt, minden szakterületre; létrehoztak egy Mondatbankot a járási szakértői tevékenységben dolgozó szakemberek számára a szakértői vélemények elkészítéséhez illetve megalkottak egy Segédletet a felnőtt vizsgálatokhoz. A műhelymunka végén lehetőség volt a járási szakértői tevékenységben dolgozók kötetlen, interaktív beszélgetésére, a tapasztalatok megosztására, nem csak a pályázattal kapcsolatban. Oldott légkörben, hasznos szakmai munka folyt. Jó élményekkel, pozitív érzésekkel tekintek vissza erre a programra.

2022. március 17.

Koczok Ágnes
járási szakértői bizottságvezető
Szolnoki Tagintézmény