PRO TALENTO 2015

PRO TALENTO Emlékérem átadása

 

Az egykori Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet, Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1998-ban hozta létre a Versenyképes Tudásért Alapítványt. Az Alapítvány fő célja a tehetséggondozás megvalósítása a tehetséges tanulók és pedagógusok tehetséggondozó munkájának elismerése. Az Alapítvány kuratóriuma ítéli oda a Pro Talento Emlékérmet. Az emlékérem ezüstözött plakett, Szabó Imre fia Béla művésztanár alkotása. Az oklevélen sorszámmal jelölt az emlékérem sorszáma.

Az eltelt 17 év alatt 64 érmet adott ki évente három pedagógusnak, és egy-egy 12. évfolyamos tanulónak.

Az emlékérem elnyerésére pályázniuk kell az intézményeknek, a felterjesztett pedagógusok közül pedig a kuratóriumi tagok gondos mérlegelés alapján választották ki a három pedagógust, akik ünnepség keretében kapták meg az emlékérmet.

Ebben a tanévben 9 felterjesztés érkezett a megyéből, 7 általános, és 2 középiskolában tanító pedagógust találtak érdemesnek az intézmények az emlékéremre történő felterjesztésre.

A 2015. március 31-én megszűnt Pedagógiai Intézet Pro Talento Emlékérem átadással kapcsolatos tevékenységét, a Jász-Nagykun-Szolnok Tehetségsegítő Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vette át. Ebben a tanévben már ezek a szervezetek írták ki a pályázatot, s kérték fel a bírálókat a döntésre. A továbbiakban a két szervezet évente írja ki a pályázatot a szabályzatnak megfelelően, s gondos mérlegelés alapján felkért bírálók döntenek arról, hogy ki kapja a díjat.

Ebben az évben is Dr. Kállai Mária kormánymegbízott asszony a Jász-Nagykun-Szolnok Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte a résztvevőket és adta át az emlékérmeket.

A 2015. évi díjazottak:

Dr. Jakabné Fekete Edit matematika-fizika szakos tanár a Tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium Szakképző Iskola Általános Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese

Oláhné Farkasinszki Edit magyar nyelv és irodalom – francia nyelv szakos tanár a Szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanára

Sósné Kádár Marianna a Törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda tanára

A tanulók közül 2015-ben Gál Fanni a Verseghy Ferenc Gimnázium 12. évfolyamos tanulója kapta az emlékérmet.

Képek a rendezvényről:

Korai fejlesztés – Szakmaközi tanácskozás

Első alkalommal rendeztük meg a Tiszafüredi Tagintézményben Korai fejlesztés címen szakmai rendezvényünket. A tanácskozásra meghívtuk az ellátási területeinken – Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tiszaigar, Tiszaörs, Nagyiván, Tomajmonostora, Abádszalók és Tiszabura – dolgozó gyermek-, vegyes praxisú háziorvosokat, védőnőket, bölcsődevezetőket, a korai fejlesztésben résztvevő gyógypedagógus kollégákat.

A szakmaközi tanácskozás fő célja az volt, hogy a szakszolgálaton kívül dolgozó meghívott szakemberek, személyesen is megismerjék intézményünket, az itt dolgozó kollégákat és munkájukat, rátekintést kapjanak a szakszolgálat feladataira kiemelve benne a korai fejlesztés ellátását. A munkánkat szabályozó 15/2013 (II.26.) szakszolgálatokra vonatkozó EMMI rendelet alapján az érdeklődők megismerhették a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás alapjait. A korai fejlesztés célja, a fejlődési elmaradás, a sérülés korai életszakaszban történő felismerése, diagnosztikája, a sérült gyermek és a család megsegítése, társadalmi inklúziójának támogatása.

A rendezvény megnyitója után Csibi Enikő főigazgató asszony bemutatójában átfogóan ismertette megyei szinten a szakszolgálati ellátást és alapfeladatokat, elmondta a korai fejlesztésre vonatkozóan a megyei és a tankerületi szakértői bizottság jellemzőit, a szakértői bizottsághoz történő felterjesztések menetét, formanyomtatványait, fontos tudnivalóit.

Ezt követte szakszolgálatunk korai fejlesztésében résztvevő kollégák rövid bemutatkozása, szakmai munkájuknak ismertetése. Ácsné Nagy Beáta gyógypedagógus – pszichopedagógus előadásában a korai fejlesztés felhívó jeleit ismertette életkori csoportonként, bemutatta a komplex gyógypedagógiai fejlesztés sajátosságait, egy-egy példán elmagyarázta a részképességek fejlesztését. Miklós Andrea TATA szakos gyógypedagógus az autizmus legfontosabb jegyeit és az autista gyermekek fejlesztéséről beszélt. Borbély Imréné gyógypedagógus-logopédus a beszédfejlődés általános és eltérő jegyeiről, a megkésett beszédfejlődésről, annak terápiájáról tartott érdekes előadást. Kendrei Dóra konduktor a mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekek mozgásfejlesztésének lényeges elemeiről számolt be. A rövid, tartalmas előadásokat, Kisnémet Nóra gyermek klinikai szakpszichológus zárta egy nagyon érdekes témával, a korai ellátásban résztvevő gyermekek és szülők pszichés megsegítse, a sérülés és a sérült gyermek elfogadásának feldolgozása, helyes nevelése címen.

A rendezvényen résztvevő szakemberek témával kapcsolatos kérdéseire adtunk választ, egyben letisztáztuk a szakértői vizsgálatok felterjesztéseit is.

A szakmai rendezvényt egy kis megvendégeléssel zártuk, kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssel.

Minden résztvevő szakembert szakmai anyaggal, szórólapokkal ajándékoztunk meg.

Úgy gondolom, hogy az első rendezvényen résztvevő szakemberek megérthették az általunk nyújtott korai fejlesztés komplexitását, képet kaphattak a korai fejlesztés felhívó jeleiről, a vizsgálatok felterjesztésének menetéről. Kihangsúlyoztuk a külső szakemberek fontosságát a korai felismerésben, a szakszolgálat és az egyéb intézmények kölcsönös összefogását a korai ellátás sikerességében, azaz a gyógyulás esélyében. Terveink között szerepel ennek a szakmai rendezvénynek a rendszeressé tétele, amely lehetőséget ad a további kérdések, problémák időben történő megbeszéléséhez, egymás szakmai munkájának támogatásában.

 

Tiszafüred, 2015. 05. 13.

 

Bukta Henrietta

tagintézmény-igazgató

P1000777 P1000779 P1000780 P1000781 P1000783 P1000784 P1000798

„Szakma határok nélkül”

Beszámoló a Szolnoki Műszaki Szakközép-és Szakiskola rendezvényének tapasztalatairól

 A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadást végző szakemberei 2015. 04.20-22. között részt vettek a Szolnoki Műszaki Szakközép-és Szakiskola „Szakma határok nélkül” című rendezvényén, melynek célja volt többek között, hogy a tanulók játékos feladatokon keresztül ismerkedjenek az egyes szakmákkal és szerezzenek pozitív tapasztalatokat a szakközépiskolai tanulás előnyeiről.

A három napos rendezvényt több mint 300 általános iskolai tanuló kereste fel Szolnokról és a környező településekről (Fegyvernek, Kengyel, Tiszasüly, Zagyvarékas).

A 6. és 7. osztályosok csoportjai végiglátogatták az interaktív rendezvény öt állomását, amelyek lehetőséget adtak a szakmák követelményeinek megismerésére, ügyességet igénylő szakmai készség-feladatok kipróbálására, a szakközépiskola diákjaival és pedagógusaival való beszélgetésekre.

Valamennyien felkeresték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat standját, ahol képességfelmérő kérdőívek kitöltése után a szakemberek rövid, egyéni pályaválasztási tanácsadással segítették az érdeklődőket.

A rendezvényt meglátogatta Dr. Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatás- politikáért felelős államtitkára, valamint Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató.

A nagy érdeklődés, a pozitív visszajelzések alapján a Műszaki Szakközépiskola kezdeményezése maximálisan elérte célját. A továbbtanulási döntés előtt álló diákok az információs tanácsadáson túl személyes, saját aktivitásukra épülő tapasztalatokat szerezhettek, ami pedagógusaik pályaorientációs munkáját is megkönnyítheti a következő tanévben.

Szolnok, 2015. április 27.

Készítették:

a Jász -Nagykun-  Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Székhelyintézmény továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás munkatársai

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

A Cseppek házában jártunk Budakalászon

kep2015. március 29-én a Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Korai fejlesztés, fejlesztő nevelés ás konduktív pedagógiai munkaközösségének tagjai Barnáné Pintér Gizella főigazgató-helyettes asszony és Dr. Takács Orsolya KLIK szakszolgálati referensének társaságában ellátogathattak a Gézengúz Alapítvány által működtetett Központi Intézet Cseppek Házába Budakalászra. Élményekben és információkban gazdag szakmai napot tölthettünk az intézményben Dr. Schultheisz Judit orvosigazgató kalauzolásával.

1984-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, azóta különböző képzések sorát elvégezve a neurológiai sérülést elszenvedett csecsemők és gyermekek terápiájának, ellátásszervezésének szentelte az életét. A születési károsultak fejlesztésére 1990-ben hozta létre a Gézengúz Alapítványt. Az Alapítványnál ma használatos egyéni és csoportos tornatermi és medencés gyakorlatok legtöbbjét ő és szakmai csapata alapozta meg és fejleszti a mai napig. Orvosigazgatóként jelenleg az Alapítvány szakmai és tudományos munkáját vezeti. A csecsemő és gyermek diagnosztikai és terápiás kurzusok szervezését kollégáival együttműködésben végzi. Fontosnak tartja a szülők bevonását, edukációját és támogatását. Nevéhez fűződik a Huple® nevű mozgáskoordinációt fejlesztő s diagnosztikai és terápiás hatású orvostechnikai eszköz, amely Magyarországon kívül számos európai országban és már széles nemzetközi szinten is használatos. A Huple® alkalmazásához akkreditált képzéseket szervez. Ő tette le az alapjait a Neuro-hidroterápiának, mint módszernek. Mivel az Alapítvány egyike a születéskori károsodások kezelésére specializált vezető intézményeknek, ezért felkérésre részt vállalt az országos koragyermekkori ellátási modell kialakításában is. Külön hangsúlyt fektet a szakmai színvonal folyamatos fenntartására és fejlesztésére, a nemzetközi szakmai eredmények nyomon követésére és beépítésére, valamint az Alapítvány berkeiben keletkező tudás ápolására, dokumentációjára és továbbadására, elsősorban magyar egyetemi kurzusok formájában.

Részletesen megismerhettük a Cseppek Házának működését, bepillanthattunk az ott folyó szakmai munkába, megcsodálhattuk a gyermekeket, családokat támogató, családias légkörben zajló, 21. századi kihívásoknak megfelelő felszereltséggel bíró intézmény szellemiségét, a korai fejlesztés diagnosztikai, egyéni és csoportos integrációban zajló ellátó modelljét.

kep2

Egyéni ellátási lehetőségek:

Szenzoros terápia, mozgás-, értelmi-, figyelemfejlesztés, gyógypedagógia, logopédia, gyógytorna, masszázs, Testtartást Harmonizáló Tréning (THT), neuro-hidroterápia (NHT1 -kádas program), pszichoterápia és tanácsadás, pszichológiai szülői konzultáció, családterápia és relaxáció,egyéni szülőmegbeszélések.

 

kep3

Csoportos tornatermi foglalkozások:

Mozgáskoordináció-, egyensúlyfejlesztő, értelmi fejlődést segítő kiscsoportos foglalkozások, érintett és egészséges gyermekek részére integrációban.

 

kep4

Csoportos vízi foglalkozások:

Csecsemő és kisgyermek úszás integrációban: 4 hónapos kortól vízi program (neuro-hidroterápa NHT2). A foglalkozások célja a víz szeretetének kialakítása, a mozgáskoordináció-, és egyensúly fejlesztése sok játékkal, változatos eszközhasználattal.

Kisgyermekúszás (gyógyúszás) szülővel: 3 éves kortól történik a csecsemő vízi foglalkozás folytatásaként, vagy újonnan érkező gyermekeknek.

Kombinált tornatermi és vízi foglalkozások:

A Gézengúz Alapítvány komplex fejlesztő módszere egymásra épülő tornatermi és vízi helyzetekben.Korosztály és képesség szerinti csoportokban. Mozgáskoordináció, egyensúly és kézügyesség fejlesztése, tartás javítás, úszás előkészítés. Közös mozgás öröme a szociális érés elősegítése.

Egyéb szolgáltatás:

Szociális Információs Szolgáltatás (SZISZ): Információk a gyermek tartós betegségével, állapotával összefüggő, illetve a szociális helyzettől függő ellátásokról és támogatásokról

Eszközkölcsönzés: Lehetőség van az Alapítványhoz járó gyermekek számára kedvezményes Huple® egyensúly-, és mozgáskoordinációt fejlesztő eszköz bérlésére, illetve biztosítjuk a terápiás elemek otthoni gyakorlásához szükséges  speciális eszközök heti kölcsönzését

Szakterületi specialisták, akik a szakmai munkát segítik:

 • gyermekgyógyász, gyermek-neurológus, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos
 • gyermekgyógyász – gyermek-neurológus
 • gyermekgyógyász-radiológus
 • gyermek ortopéd
 • gyermekorvos
 • neonatológus
 • klinikai szakpszichológus
 • szakpszichológus
 • pszichológus
 • fejlesztő-pedagógus
 • zeneterapeuta
 • táncterapeuta
 • gyógypedagógus
 • logopédus
 • pszichopedagógus
 • perinatális szaktanácsadó
 • gyógytornász
 • gyógytestnevelő
 • úszó-szakedző
 • rehabilitációs úszóoktató
 • védőnő
 • mentálhigiénés szakember
 • szociálpedagógus
 • szociológus
 • szociális munkás

A Cseppek Háza intézetei országszerte:

 

Központi Intézet Cseppek Háza
2011 Budakalász, Sport utca 3. tel: +36 (26) 546-327 gezenguz@gezenguz.hu

Óbudai Intézet
1039 Budapest, Medgyessy F. utca 3.  tel/fax: +36 (1) 243-8595 gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet
9025 Győr, Liget utca 1. tel: +36 (96) 439-115 gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet
3100 Salgótarján, Március 15. út 34. tel: +36 (20) 431-6958 salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet
1222 Budapest, Tolcsvai u. 7. tel: +36 (30) 6252129 budafok@gezenguz.hu

Miután mindenhová benézhettünk, szakmai konzultáción vettünk részt az Intézetben. Megismertük az országos hálózatot, a működésmód elterjesztésének folyamatát, a szemlélet és a szükségletek összehangolásának mikéntjét. Mi is beszámoltunk a szakszolgálatnál folyó munkáról. Megtudhattuk az induló neuro-hidroterápiás képzések időpontját a Cseppek Házában. Kérdéseinkre válaszolva, a megyei szakszolgálati ellátás megismerése után az együttműködés szándékával ajánlatot kaptunk az intézet orvosigazgatójától (kollégái nevében is) további szakmai találkozók, segítségnyújtás, moderált szakmai és szakmaközi megbeszélésekben való közreműködésre.

Mindenkiben mély nyomot hagyott a találkozás és az intézetlátogatás. Szeretnénk a képzéseken részt venni, tanulni mások jó gyakorlatából. Célom, hogy a jutalmazás egyik formája lehessen egy ilyen típusú képzésre eljutni szakmai munkájának elismeréseként a szakszolgálatoknál dolgozó, kiemelkedő munkát végző korai fejlesztők számára. Bizonyosan igénybe vesszük a felkínált segítséget és a konzultációban való aktív közreműködést az ellátás hatékonyságának növelése, a színvonal javítása, kapcsolataink kiépítése, megerősítése érdekében.

Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki hozzájárult szakmai napunk tartalmas, színvonalas eltöltéséhez.

 

A munkaközösség nevében:
Bogdán Evelin,
munkaközösség-vezető