Beszámolók

Játékos kavalkád

Játékos kavalkád –2015. október 2.

 „Játssz velem úgy, mintha gyerek lennél!
Bízz bennem! Adj nekem feladatot,
majd meglátod, milyen ügyes vagyok!”

Dávid Rózsa

Játékos kavalkád címmel tagintézményünk játszónapot rendezett kliensei számára. 2015. október 2-án izgatottan érkeztek a kisebb és nagyobbacska gyerekek a szakszolgálatba. A fejlesztő szobák játék-kuckóvá varázsolódtak, a tanulás helyét átvette az izgalmakkal és élményekkel teli tapasztalatszerzés.

A gyerekek közül sokan szerettek volna valamilyen állat bőrébe bújni – az átváltozást Sipos Marcsinak köszönhették, aki arcfestéssel kedveskedett az érdeklődőknek. Arcfestés közben felidéztük az állatok neveit, megbeszéltük az állatok különböző tulajdonságait, a festékek színét (szókincsfejlesztés). Élvezettel próbálták ki a gyerekek, ahogy az ecset csiklandozza arcuk különböző részeit, miközben belőlük bátor oroszlán, huncut kiscica vagy éppen félelmetes tigris válik (testséma fejlesztés, arc részeinek megismerése, taktilis modalitás fejlesztése).

A logopédiai „beszédvár” kis konyhává alakult, ahol Bíró Imréné vezetésével csokoládés-kókuszos kekszgolyókat formálhattak az apró, ügyes kezek. A gyerekek közül sokan most először készítettek ilyen édességet, amit örömmel daraboltak, sodortak és forgattak kókuszreszelékbe a végén (finommotoros mozgásügyesítés, szókincsfejlesztés, taktilis modalitás fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése, feladattudat alakítása). Az elkészült édességekkel megkínálták az érkező vendégeket, illetve óvodás társakat, óvónéniket. A megismeréshez szükséges fogalmakkal játékosan, tevékenységhez kötötten ismerkedhettek a gyerekek. Jó alkalom volt ez a nap, arra hogy a bizalom erősödjön közöttük. A közös élmény biztos alapot nyújt, hogy a logopédiai terápiát elkezdjék.

A korai fejlesztő szobában Csete Olga vezetésével kicsik és még kisebbek fedezhették fel a gyurmázás örömeit – pillangót, gombát, virágot, állatformákat nyújtva-szaggatva a különféle színű, házilag készített gyurmából (finommotoros mozgásügyesítés, szem-kéz koordináció, taktilis érzékelés fejlesztése). A szülők aktívan bekapcsolódtak a gyurmázásba.

A gyerekek csoportokban vehették birtokba a mozgásfejlesztő szobát, ahol különböző akadálypályák, ügyességi feladatok várták őket – kipróbálhatták a trambulint, tornaszőnyeget, mocsárjátékot stb. (verbális figyelem-emlékezet, feladattudat, feladattartás, testséma, iránydifferenciálás, szeriális gondolkodás, egyensúlyérzék). A szülők érdeklődéssel követték figyelemmel gyermekeiket. A napot alapozó tornával indították a gyerekek, 10-12 fős váltott csoportokban, Morodzák Imréné Margó alapozó terapeuta irányításával. Majd négylábú vendégeink érkeztek a kecskeméti Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány képviseletében. Bömbi és Dr. Juharos Ágota, valamint Bobi és Farkas Andrea vezetésével kutyaterápiás bemutató foglalkozáson vehettek részt aktívan a korai fejlesztésben részt vevő és óvodás gyerekek. A foglalkozás megvalósításában közreműködött Lukács Ágota Vacak nevű vakvezető kutyájával. Az, hogy az állatok közelsége pozitív hatással van ránk, emberekre, már régen bizonyított tény. A három állatasszisztált terápiában segítő kutya különféle feladatokkal, mutatványokkal is bizonyították ügyességüket. Így a gyerekek saját tapasztalatokat szerezhettek az állatok közelségének jótékony hatásairól (figyelem, emlékezet, feladattudat, feladattartás).

A közösen eltöltött napot bűvész-bemutató zárta, ahol a gyerekek – sokan szüleik ölében ülve – csillogó szemmel figyelték Herbály András vidám mutatványait.

Szeretnénk megköszönni támogatóink hozzájárulását is, amelynek következtében meg tudott valósulni ez a rendezvény. Köszönjük a támogatást Székely Orsolyának, Fekécs Gábornak és Pongrácz Zoltánnak, valamint a Szakszolgálat összes dolgozójának, és a szülőknek.

Remek alapot nyújtott ez a nap nem csupán a játékos ismeretszerzéshez, hanem a szülőkkel való kapcsolattartáshoz, csapatépítéshez is.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Mezőtúri Tagintézményének dolgozói.