Beszámolók

A Cseppek házában jártunk Budakalászon

kep2015. március 29-én a Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Korai fejlesztés, fejlesztő nevelés ás konduktív pedagógiai munkaközösségének tagjai Barnáné Pintér Gizella főigazgató-helyettes asszony és Dr. Takács Orsolya KLIK szakszolgálati referensének társaságában ellátogathattak a Gézengúz Alapítvány által működtetett Központi Intézet Cseppek Házába Budakalászra. Élményekben és információkban gazdag szakmai napot tölthettünk az intézményben Dr. Schultheisz Judit orvosigazgató kalauzolásával.

1984-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, azóta különböző képzések sorát elvégezve a neurológiai sérülést elszenvedett csecsemők és gyermekek terápiájának, ellátásszervezésének szentelte az életét. A születési károsultak fejlesztésére 1990-ben hozta létre a Gézengúz Alapítványt. Az Alapítványnál ma használatos egyéni és csoportos tornatermi és medencés gyakorlatok legtöbbjét ő és szakmai csapata alapozta meg és fejleszti a mai napig. Orvosigazgatóként jelenleg az Alapítvány szakmai és tudományos munkáját vezeti. A csecsemő és gyermek diagnosztikai és terápiás kurzusok szervezését kollégáival együttműködésben végzi. Fontosnak tartja a szülők bevonását, edukációját és támogatását. Nevéhez fűződik a Huple® nevű mozgáskoordinációt fejlesztő s diagnosztikai és terápiás hatású orvostechnikai eszköz, amely Magyarországon kívül számos európai országban és már széles nemzetközi szinten is használatos. A Huple® alkalmazásához akkreditált képzéseket szervez. Ő tette le az alapjait a Neuro-hidroterápiának, mint módszernek. Mivel az Alapítvány egyike a születéskori károsodások kezelésére specializált vezető intézményeknek, ezért felkérésre részt vállalt az országos koragyermekkori ellátási modell kialakításában is. Külön hangsúlyt fektet a szakmai színvonal folyamatos fenntartására és fejlesztésére, a nemzetközi szakmai eredmények nyomon követésére és beépítésére, valamint az Alapítvány berkeiben keletkező tudás ápolására, dokumentációjára és továbbadására, elsősorban magyar egyetemi kurzusok formájában.

Részletesen megismerhettük a Cseppek Házának működését, bepillanthattunk az ott folyó szakmai munkába, megcsodálhattuk a gyermekeket, családokat támogató, családias légkörben zajló, 21. századi kihívásoknak megfelelő felszereltséggel bíró intézmény szellemiségét, a korai fejlesztés diagnosztikai, egyéni és csoportos integrációban zajló ellátó modelljét.

kep2

Egyéni ellátási lehetőségek:

Szenzoros terápia, mozgás-, értelmi-, figyelemfejlesztés, gyógypedagógia, logopédia, gyógytorna, masszázs, Testtartást Harmonizáló Tréning (THT), neuro-hidroterápia (NHT1 -kádas program), pszichoterápia és tanácsadás, pszichológiai szülői konzultáció, családterápia és relaxáció,egyéni szülőmegbeszélések.

 

kep3

Csoportos tornatermi foglalkozások:

Mozgáskoordináció-, egyensúlyfejlesztő, értelmi fejlődést segítő kiscsoportos foglalkozások, érintett és egészséges gyermekek részére integrációban.

 

kep4

Csoportos vízi foglalkozások:

Csecsemő és kisgyermek úszás integrációban: 4 hónapos kortól vízi program (neuro-hidroterápa NHT2). A foglalkozások célja a víz szeretetének kialakítása, a mozgáskoordináció-, és egyensúly fejlesztése sok játékkal, változatos eszközhasználattal.

Kisgyermekúszás (gyógyúszás) szülővel: 3 éves kortól történik a csecsemő vízi foglalkozás folytatásaként, vagy újonnan érkező gyermekeknek.

Kombinált tornatermi és vízi foglalkozások:

A Gézengúz Alapítvány komplex fejlesztő módszere egymásra épülő tornatermi és vízi helyzetekben.Korosztály és képesség szerinti csoportokban. Mozgáskoordináció, egyensúly és kézügyesség fejlesztése, tartás javítás, úszás előkészítés. Közös mozgás öröme a szociális érés elősegítése.

Egyéb szolgáltatás:

Szociális Információs Szolgáltatás (SZISZ): Információk a gyermek tartós betegségével, állapotával összefüggő, illetve a szociális helyzettől függő ellátásokról és támogatásokról

Eszközkölcsönzés: Lehetőség van az Alapítványhoz járó gyermekek számára kedvezményes Huple® egyensúly-, és mozgáskoordinációt fejlesztő eszköz bérlésére, illetve biztosítjuk a terápiás elemek otthoni gyakorlásához szükséges  speciális eszközök heti kölcsönzését

Szakterületi specialisták, akik a szakmai munkát segítik:

 • gyermekgyógyász, gyermek-neurológus, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos
 • gyermekgyógyász – gyermek-neurológus
 • gyermekgyógyász-radiológus
 • gyermek ortopéd
 • gyermekorvos
 • neonatológus
 • klinikai szakpszichológus
 • szakpszichológus
 • pszichológus
 • fejlesztő-pedagógus
 • zeneterapeuta
 • táncterapeuta
 • gyógypedagógus
 • logopédus
 • pszichopedagógus
 • perinatális szaktanácsadó
 • gyógytornász
 • gyógytestnevelő
 • úszó-szakedző
 • rehabilitációs úszóoktató
 • védőnő
 • mentálhigiénés szakember
 • szociálpedagógus
 • szociológus
 • szociális munkás

A Cseppek Háza intézetei országszerte:

 

Központi Intézet Cseppek Háza
2011 Budakalász, Sport utca 3. tel: +36 (26) 546-327 gezenguz@gezenguz.hu

Óbudai Intézet
1039 Budapest, Medgyessy F. utca 3.  tel/fax: +36 (1) 243-8595 gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet
9025 Győr, Liget utca 1. tel: +36 (96) 439-115 gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet
3100 Salgótarján, Március 15. út 34. tel: +36 (20) 431-6958 salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet
1222 Budapest, Tolcsvai u. 7. tel: +36 (30) 6252129 budafok@gezenguz.hu

Miután mindenhová benézhettünk, szakmai konzultáción vettünk részt az Intézetben. Megismertük az országos hálózatot, a működésmód elterjesztésének folyamatát, a szemlélet és a szükségletek összehangolásának mikéntjét. Mi is beszámoltunk a szakszolgálatnál folyó munkáról. Megtudhattuk az induló neuro-hidroterápiás képzések időpontját a Cseppek Házában. Kérdéseinkre válaszolva, a megyei szakszolgálati ellátás megismerése után az együttműködés szándékával ajánlatot kaptunk az intézet orvosigazgatójától (kollégái nevében is) további szakmai találkozók, segítségnyújtás, moderált szakmai és szakmaközi megbeszélésekben való közreműködésre.

Mindenkiben mély nyomot hagyott a találkozás és az intézetlátogatás. Szeretnénk a képzéseken részt venni, tanulni mások jó gyakorlatából. Célom, hogy a jutalmazás egyik formája lehessen egy ilyen típusú képzésre eljutni szakmai munkájának elismeréseként a szakszolgálatoknál dolgozó, kiemelkedő munkát végző korai fejlesztők számára. Bizonyosan igénybe vesszük a felkínált segítséget és a konzultációban való aktív közreműködést az ellátás hatékonyságának növelése, a színvonal javítása, kapcsolataink kiépítése, megerősítése érdekében.

Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki hozzájárult szakmai napunk tartalmas, színvonalas eltöltéséhez.

 

A munkaközösség nevében:
Bogdán Evelin,
munkaközösség-vezető