2021/2022 Beszámolók Gyógytestnevelés munkaközösség

Beszámoló a Gyógytestnevelés Munkaközösség 2021/22. tanévi első munkaközösségi foglalkozásáról

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyógytestnevelés munkaközössége 2021. 09. 16-án, csütörtökön tartotta első munkaközösségi összejövetelét a Megyei Szakértői Bizottság előadótermében. A munkaközösségi foglalkozáson részt vettek: Berczi Brigitta – Szolnoki Tagintézmény, Hatvani Rózsa – Kunszentmártoni Tagintézmény, Illyésné Nagy Olga – Karcagi Tagintézmény, Récziné Halmai Hédi – Törökszentmiklósi Tagintézmény, Rózsa Józsefné – Szolnoki Tagintézmény, Szekeres Julianna munkaközösség-vezető, Magyarné Kovács Ildikó főigazgató-helyettes A munkaközösségi foglalkozás első felében a tanév gyógytestnevelés ellátásának szervezési feladatait egyeztettük. A főállású gyógytestnevelők beszámoltak a tanév indításával kapcsolatos aktuális állapotokról és az esetleges problémákról. A csoportszervezés mindenütt megtörtént A gyógyúszás elindításával kapcsolatosan az uszodákkal való szerződéskötésekről, az óraszám biztosításáról esett szó, valamint a kötelező adminisztrációról (INYR-KRÉTA).  A gyógytestnevelés-tanmenet készítéséhez a munkaközösség-vezető mutatott be egy jól adaptálható szakmai anyagot. A bemeneti-kimeneti mérés áttekintése után a szakemberek megállapodtak abban, hogy a mérést a gyermek/tanuló aktuális fizikai állapotára vonatkoztatják, tekintettel a sokféle diagnózisra, valamint a szakorvosi véleményre. Ezzel a mondattal kerül kiegészítésre a mérési dokumentáció. A foglalkozáson a munkaközösség tagjai áttekintették a folyamatszabályozást is, kiemelten az ellátásba kerülést. A gyógytestnevelés protokoll és folyamatleírás szerint az iskolai védőnő, a pedagógus vagy a szülő is indítványozhatja az ellátást, melyet az iskolaorvos hagy jóvá. Elhangzott, hogy a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének Gyógytestnevelés tagozata a hatékony szűrési eljárások felülvizsgálatát is beépítette munkatervébe ebben az évben.

Végezetül a 2021/2022. tanév aktualitásait, rendezvényeit foglaltuk össze:

  • Országos Testnevelésügyi konferencia, Győr, 2021. október 15-16.
  • „105 éves a gyógytestnevelés” címmel Gyógytestnevelés Konferencia, Budapest, 2021. november 26.
  • Munkaközösségi szakmai napon látogatást tervezünk a JNSZMPSZ Mezőtúri Tagintézményébe, valamint a Körös-torokba október első hetében (a többletkötelezettség vállalás terhére).
  • A 2021/2022. tanévben két önértékelésre kerül sor a munkaközösség tagjai közül.

Könyvajánló:

Gazdagné Papp Zsuzsanna „Mozgásterápiák gyermekeknek” című könyvét ajánljuk szakembereink figyelmébe, mely a DSGM, az alapozó terápia, a DSZIT, a HRG, a TSMT, az INPP és a Kulcsárné-féle komplex módszer alapítóinak és szakértőinek írásait foglalja össze.

A legközelebbi munkaközösségi foglalkozásunkat 2021. november harmadik csütörtökére, online megvalósításban tervezzük.

Szolnok, 2021. szeptember 17.

Szekeres Julianna
munkaközösség-vezető