2022/2023 Beszámolók Gyógytestnevelés munkaközösség

Beszámoló a Gyógytestnevelés munkaközösség 2022/23. tanév 2. foglalkozásáról

A Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyógytestnevelés munkaközössége 2022.10.27-én, csütörtökön tartotta második munkaközösségi foglalkozását online formában meet használatával.

Téma:
Workshop – jó gyakorlatok az ellátás hatékonyságának fejlesztésére. Belső tudásmegosztás különleges esetek kapcsán.

Résztvevők:
Ungi Marianna főigazgató-helyettes, Zsoldos Erzsébet mb. főigazgató-helyettes, Berczi Brigitta Szolnoki Tagintézmény, Hatvani Rózsa Kunszentmártoni Tagintézmény, Illyésné Nagy Olga Karcagi Tagintézmény, Récziné Halmai Hédi Törökszentmiklósi Tagintézmény, Rózsa Józsefné Szolnoki Tagintézmény, Szekeres Julianna Szolnoki Tagintézmény.

Az online munkaközösségi foglalkozás bevezetéseként a munkaközösség-vezető köszöntötte a jelenlévő kollégákat.

Elsőként Szekeres Julianna ismertette Mondiné Bódi Melinda tapasztalatait az óvodás korúak gyógytestnevelés ellátásának helyzetéről, melyeket a kolléganő igazolt távolléte miatt írásban küldött el. Jelenleg öt gyermek jár szülői igény alapján a gyógytestnevelés foglalkozásokra. Négyen nagycsoportosok, egy fő pedig középső csoportos. Különböző szolnoki óvodákból érkeznek a tagintézményben zajló foglalkozásokra, szépen dolgoznak, heti két órában. A csoportba jöhetnének még gyermekek, ezért a tagintézmény költözése után meghirdetésre kerül a foglalkozás.

A Tiszaföldvári Tagintézményben tizenegy óvodás ellátása zajlik két csoportban. Egy dajka segíti a szakember munkáját, aki három autista gyermek és egy két és fél éves kerekes székben ülő korzettet viselő gyermek foglalkoztatását végzi. Hatvani Rózsa kolléganő az iskolás korosztály ellátásának ismertetésével folytatta beszámolóját. 38 tanuló foglalkoztatását szervezi a Révay György Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban. Az intézményben rendelkezésre áll hydroterápiás, snoozelen terápiás lehetőség. Az iskolaorvos támogatja a tanulók rendszeres sportolását is, melynek köszönhetően a Down-szindrómás, intellektuális képességzavarral küzdő gyermekek sok versenyen vesznek részt. Említésre került a látássérült, refluxos, sportsérüléses, égési és hasi hegekkel rendelkező tanulók fejlesztő gyakorlatainak alkalmazása is. A kolléganő elmondta, hogy jól alkalmazható a látástréning a szem egészségének megőrzésében és javításában. Kedvelt mozgásforma otthon vagy az intézményekben a trambulin használata bármely korosztály körében. Fontos tájékozódni az ugrálás gerincre gyakorolt hatásáról a sérülések elkerülése érdekében. A kolléganő segítséget kért bemelegítő gyakorlatok zenei aláfestéséhez a gyógytestnevelés foglalkozások hangulatosabbá tétele, a tanulók motivációjának növelése érdekében.

Illyésné Nagy Olga kolléganő cukorbeteg tanuló ellátásáról számolt be. Ismertette a folyamatosan viselt cukorszintmérő készülék használatának tapasztalatait mozgás, úszás során.

Récziné Halmai Hedvig a Törökszentmiklósi Tagintézményből dongaláb diagnózissal rendelkező tanulónál alkalmazott gyakorlatait osztotta meg a jelenlevőkkel.

Berczi Brigitta szuicid hajlamú és anorexia nervosában szenvedő kamasz lányok ellátásának tapasztalatairól számolt be.

Kihívás a gyógytestnevelés ellátásban, ha egy-egy különlegesebb, ritkább diagnózissal rendelkező tanuló kerül a csoportba. Van, akinek kifejezetten kiscsoportos foglalkoztatásra van szüksége. Megterhelő a szakember számára a nagy létszámú, súlyosabb egészségügyi problémával rendelkező kliensek ellátása.

Elhivatott, jól felkészült és gazdag módszertani kultúrával rendelkező szakemberek végzik az ellátást. A munkaközösségi foglalkozás témaválasztásában fontos szempont volt a személyes és szakmai kompetenciák fejlesztése, melyet ezen az online konferencián sikeresen valósítottuk meg belső tudásmegosztás keretében.

A harmadik foglalkozást 2023. március hónapra szervezzük.

Szolnok, 2022. november 11.

Szekeres Julianna
munkaközösség-vezető