2022/2023 Beszámolók Korai munkaközösség Külső-belső továbbképzés

Beszámoló a Korai Fejlesztés Munkaközösség második munkaközösségi foglalkozásáról

Béres Lászlóné Ildikó (Jászberényi Tagintézmény), Vargáné Kerti Anikó, Rab Viktor Szabolcsné (Karcagi Tagintézmény), Balláné Tóth Éva (Kunhegyesi Tagintézmény), Csete Olga, Bencsik Mária Bernadett (Mezőtúri Tagintézmény), Bálint Orsolya, Bazsonyiné Benedek Beáta, Kispál-Papp Adrienn, Kürti Anikó, Sípos Tiborné (Szolnoki Tagintézmény), Kovács Ágnes (Szolnoki Tagintézmény – Újszászi Telephelye), Fehér Henriett (Törökszentmiklósi Tagintézmény), Szabó Ildikó (Törökszentmiklósi Tagintézmény Fegyverneki – Telephelye), Molnár Edit, Ungi Marianna (Megyei Szakértői Bizottság)

A munkaközösség tagjai online formában találkoztak (Microsoft Teems)

Előadó: Pintérné Csikós Tímea, pszichológus (Szolnoki Tagintézmény)
Előadás témája: Evés és etetés pszichológus szemmel – Az anya-gyermek kapcsolat támogatásának jelentősége az evésproblémák tükrében

A korai ellátásba egyre több olyan gyermek érkezik, akiknél az evéssel, etetéssel kapcsolatban jeleznek a szülők problémát.

Pintérné Csikós Tímea pszichológus előadásában megfogalmazta, hogy egy nagyon részletes anamnézis felvétele elkerülhetetlen ezekben az esetekben is, mely segít feltárni az evésproblémák tüneteinek hátterében álló nehézségeket. Az előadó rövid ismertetőt tartott a BLW (Baby-led weaning, magyarul: baba-vezette hozzátáplálás), nevű alternatív hozzátáplálási irányzatról, melynek lényege a csecsemők igény szerinti hozzátáplálása. Lényege, hogy a baba annyit fogyaszt, amennyi jól esik neki, a saját tempójában. Elmondta, hogy a BLW népszerűsége 10-15 éve egyre csak nő. Ígéretes módszer, de további minőségi kutatás szükséges ahhoz, hogy szakemberként hivatalosan is ajánlhassuk. A téma kapcsán említette a Bethesda Kórházban folyó diagnosztikai munkát, valamint – azok számára – akik a téma iránt érdeklődnek mélyebben, a Korai Fejlesztő Központ képzését, mely a JóLenni, etetési és evészavarok komplex korai terápiájának elméleti és gyakorlati alapjai címet viseli. Szó esett az autizmussal élő, illetve az ADHD-s gyermekek nehézségeiről az étkezések kapcsán. A szenzorossággal összefüggő nehézségeken túl, az ARFID, mint önálló diagnosztikai kategória is szóba került. Beszélt az ARFID-os gyerekek komplex terápiájának szükségességéről. „Kiskanálkommandó” néven hangzott el a hozzátáplálással kapcsolatban fellelhető, online is elérhető lehetőség szülők, szakemberek számára. Az előadásból az is kiderült, hogy a pszichés segítség, esetenként családterápia is elengedhetetlen az evésproblémával küzdő családok életében. Nagy örömünkre szolgált, hogy a delegált tagokon kívül több érdeklő kolléga is részt vett a találkozón, melyen sok érdekes, hasznos információ birtokába jutottunk!

Szolnok, 2022. november 20.

Kürti Anikó
munkaközösség-vezető