Beszámolók Jászberényi Tagintézmény

Beszámoló a Jászberényi Tagintézmény „Logopédia éve” jegyében.

A „Logopédiai éve” jegyében május 8-15-ig több programot is terveztünk.

Május 8-án Preininger Seregi Ágnes logopédus nyílt órák keretében alkalmat teremtett arra, hogy a szülők betekintést nyerhessenek a logopédiai tevékenységbe, megtapasztalhatták, hogy a gyermekek mennyit fejlődtek a terápia megkezdése óta. A látottakat fel tudják használni az otthoni nyári gyakorláshoz is. Mindenki elégedetten távozott, a szülők is jól érezték magukat, a gyerekek is büszkék voltak magukra.

A május 9-én tartott team megbeszélésen Kutas Erna logopédus belső tudásmegosztást tartott a logopédia és a tehetséggondozás kapcsolódási pontjairól „Beszédtechnika fejlesztés, mint a tehetséggondozás egyik színtere” címmel. Tartalmas és humorral megtűzdelt előadásából és gyakorlati bemutatóból megtapasztalhattuk, hogy milyen fontos a helyes beszédtechnika, a megfelelő hangszín, hanglejtés, hangsúly a sikeres kommunikációhoz.

Május 10-én szakmai napot rendeztünk Jászfényszaru Város Óvodai Intézményében „Lásd, halld, értsd és játszd!” címmel szülők, gyermekek, pedagógusok és minden érdeklődő számára. Ennek a rendezvénynek azon túl, hogy bepillantást engedjen partnereink számára tagintézményünk tevékenységébe, nem titkolt szándéka volt, hogy mind pedagógus, mind szülő, mind segítő szakember közelebb kerüljön egymáshoz. Ezért örömmel láttunk meghívott vendégeink között gyermekorvost, védőnőket, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársait. A kissé személytelen, telefonon, emailen, levélben történő kommunikáción kívül nagyon fontosnak tartjuk, hogy személyesen is találkozzunk, annak reményében, hogy szorosabbá, termékenyebbé tehetjük az ágazatközi együttműködést klienseink megfelelő ellátása érdekében. A tartalmas előadásokból a szülők, a gyermekekkel foglalkozó pedagógusok is információt kaphattak arról, mivel foglalkozunk, hogyan és milyen jellegű problémával fordulhatnak hozzánk, miben tudunk segíteni. Szakmai napunk első részében előadásokat hallhattak szakembereinktől a különböző szakszolgálati feladatok tevékenységéről, majd a második részben lehetőség volt a gyermekekkel történő foglalkozások megismerésére. Első előadásunk bemutatta A pszichodrámát, mint terápiás módszert Szebeni Viola és Barna Nelli pszichológusok tolmácsolásában. Kméczik Róbert és Rusvainé Seres Anita gyógypedagógusok előadásából „Mérföldkövek” címmel ízelítőt kaphattak szakszolgálatunk szakértői bizottsági munkájából

Pappné Szabó Gabriella logopédus „A logopédiai ellátás folyamata a pedagógiai szakszolgálatban” című előadásában tájékoztatta partnereinket a törvényi illetve a szűrésekkel kapcsolatos változásokról.

„Miből lesz a cserebogár”, avagy a korai fejlesztés jelentőségéről Béres Lászlóné gyógypedagógus a tartott előadást, kitérve a jogszabályi változásokra.

A színvonalas előadások után az erre kijelölt óvodai csoportszobákban a gyermekekkel együtt lehetőség volt ezen terápiás módszerekbe való betekintésre.

 Színezd ki a világot! – kreatív képességek fejlesztése a színek segítségével, Kméczik Róbert és Rusvainé Seres Anita várta az érdeklődőket.

Egyszer volt, hol nem volt…– a pszichodráma eszközei, Szebeni Viola és Barna Nelli invitálta a szülőket és gyermekeiket.

Értem. –  Érted? – játékos beszédészlelést és beszédmegértést fejlesztő gyakorlatokat próbálhattak ki Preiningerné Seregi Ágnes, Halasi-Bata Linda és Kutas Erna logopédusok közreműködésével.

Bízom benne, hogy minden kedves érdeklődő számára tudunk hasznos információval szolgálni.

 

 Jászberény, 2017. 05. 12.

Bartusné Major Ágnes
tagintézmény-igazgató