Beszámolók Korai munkaközösség

Beszámoló a Korai fejlesztés Munkaközösség 2020. november 5-én megtartott második foglalkozásáról

A munkaközösségi foglalkozáson részt vettek a tagintézmények szakemberei:
Járominé Németh Eszter (Jászapáti Tagintézmény), Béres Lászlóné (Jászberényi Tagintézmény), Vargáné Kerti Anikó  (Karcagi Tagintézmény),  Balláné Tóth Éva (Kunhegyesi Tagintézmény), Deli Gabriella (Kunszentmártoni Tagintézmény), Csete Olga (Mezőtúri Tagintézmény),  Mihályiné Simon Rita (Székhelyintézmény),  Bazsonyiné Benedek Beáta, Kürti Anikó (Szolnoki Tagintézmény), Fehér Henrietta (Törökszentmiklósi Tagintézmény), Varga Mária (Törökszentmiklósi Tagintézmény, Fegyverneki Telephely),  Magyarné Kovács Ildikó  (főigazgató helyettes)
A találkozó online formában valósult meg.

Témája a koraszülött babák ellátása volt, a perinatális intenzív centrum (PIC)- ellátásuktól egészen az után-követésig.

A munkaközösségi foglalkozáson Bajnok Ildikó, a Honvéd Kórház PIC-osztályának konduktora tartott előadást a magyarországi koraszülött ellátásról, a PIC osztályon dolgozó szakemberek munkájáról, az utógondozás jelentőségéről a koraszülöttek esetében. Megosztotta több éves tapasztalatait, melyre a Honvéd Kórházban, a koraszülöttek PIC-ellátásában tett szert konduktorként, team munka keretében más szakemberekkel – neonatológus, neurológus, gyógytornász-DSGM szak-gyógytornász-TSMT terapeuta, gyógypedagógus-pszichológus) – együttműködve. Kiemelte a rizikós babák után-követésében a sokoldalú szakértelem jelentőségét, és rávilágított: A különböző ágaztatok összehangolt munkája révén a szakszolgálatoknál folyó korai fejlesztés – szükség esetén – döntő jelentőséggel bír a „PIC-ik” optimális fejlődése szempontjából. Az előadó örömmel hallotta, hogy a JNSZMPSZ tagintézményeiben több kolléga elvégezte a BAYLEY- III. képzést, mely egységesen kidolgozott mérő rendszer a 0-3,5 éves korosztály fejlettségi szintjének alapos feltérképezéséhez, s melyet a koraszülött babák után-követése esetén is használnak.
A kollégák visszajelzései alapján és a magam nevében is elmondhatom, hogy rendkívül értékes, szakmailag igényes prezentációt láthattunk, hallhattunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a témában – emberi és szakmai szempontból egyaránt – hiteles előadó által bepillanthattunk a „PIC-ik” sokszor fájdalmas, máskor felemelő világába, gyarapíthattuk ismereteinket a koraszülöttek magyarországi ellátása terén, és a korai fejlesztésben jól felhasználható ismeretek birtokában fogadhatjuk a korai ellátásba került gyermekeket és az érintett családokat.

Szolnok, 2020. 11.08.

Kürti Anikó
munkaközösség-vezető