2022/2023 Beszámolók Nevelési tanácsadás munkaközösség

Beszámoló a Nevelési Tanácsadás Munkaközösség 2023. március 8-án megtartott harmadik foglalkozásáról

Résztvevők:

Csibi Enikő, Debreczeniné Simon Marianna, Czupp Ilona, Kis Nikolett, Bencsik Mária Bernadett, Szabó Andrea Judit, Barna Nelli, Kovács Dóra, Szabóné Bukta Henrietta, Csíkné Gábli Erika

Meghívott előadók:

1. Krómi Zoltánné
szakvizsgázott pedagógus, fejlesztőpedagógus,
JNSZMPSZ Tiszafüredi Tagintézmény

Az előadás címe:
Az alapozó funkciók fejlesztése az okoskocka fejlesztő családdal

2. Szabóné Bukta Henrietta
klinikai szakpszichológus,
JNSZMPSZ Tiszafüredi Tagintézménye

Az előadás címe:
A kiégés megelőzése a szakszolgálati pedagógusok körében

 A munkaközösségi foglalkozás bevezetéseként a munkaközösség-vezető köszöntötte az előadót és a jelenlévő kollégákat, és ismertette a foglalkozás tervezett menetét.

Ezután Krómi Zoltánné érdekes, hasznos tudnivalókat osztott meg az okoskocka fejlesztő eszközcsalád használatáról. Képet kaptunk ezáltal arról, hogy ezekkel az eszközökkel milyen sokrétűen fejleszthetőek a hozzánk forduló kisebb és nagyobb gyermekek is, valamint arra is fény derült, hogy az okoskockákat a prevenciós jellegű és fejlesztő tevékenységeken túl akár a pszichés gondozás keretei között is lehetne hasznosítani, használni.

A második előadás a segítő tevékenységet folytató szakemberek nehézségeivel, pontosabban a burnout- szindrómával foglalkozott. A kiégés leginkább a saját pszichéjével dolgozókat fenyegeti: a kezdeti nagy terveket, tetteket gyorsan felválthatja a közöny, fásultság, ha nem foglalkozunk a feltöltődéssel, kikapcsolódással. Szabóné Bukta Henrietta nem csupán elméleti tudnivalókat osztott meg a résztvevőkkel, hanem gyorsan kiértékelhető teszteket is hozott számunkra, amiből mindenki megtudhatta, hogy mire kell figyelnie jobban, ha nem akar a szindróma csapdájába kerülni.

Az érdekes, színvonalas előadások után a következő munkaközösségi foglalkozásról, valamint az őszi félévre tervezett szakmai nap programjáról beszéltünk.

Szolnok, 2023. március 20.

Csíkné Gábli Erika
munkaközösség – vezető