Beszámolók Székhelyintézmény SZB.

Denevér élőhely védelmi program

2017. május 8-án a Megyeházán ismeretterjesztő, népszerűsítő rendezvényt szerveztek a denevérek élőhelyeinek védelme, az állomány növelése céljából. A rendezvényt Dr. Kállai Mária kormánymegbízott nyitotta meg, majd a Kormányhivatal képviseletében Dr. Nemes Gábor tartott bevezetőt az elsősorban diákoknak és iskoláknak szánt programról. Dobrosi Dénes előadásából mélyebben is megismerhettük a denevérek életmódját, a hozzájuk kapcsolódó negatív hiedelmek káros hatásait.

Ezek a kis emlősök évszázadok óta az ember közelségében, az épületekben élnek. Bizonyos kultúrákban szívesen látott vendégek, más helyeken alaptalan félelmek miatt sokáig irtották őket. Hasznosságukat könnyen beláthatjuk, ha tudjuk azt, hogy igen nagy mennyiségű rovart fogyasztanak, mellyel csökkentik az általuk növényekben okozott károkat, valamint a szúnyoggyérítés lelkes művelői is, mellyel a szabadban töltött nyári estéink zavartalanságát segítik elő.

Mivel nagy kolóniákban élnek, szociálisan fejlett csoportjaik számára búvóhelyre van szükségük, amelyből a városokban – a panelprogramok és a szigetelés elterjedésével – egyre kevesebb van. A Kormányhivatal ezért a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum diákjai segítségével mesterséges denevérodúkat készíttetett, melyek kihelyezésével azt remélik, hogy a kisemlősök számukra megfelelő otthont találnak, jelenlétükkel pedig segítenek a rovarok számát visszaszorítani. A denevér oduk kihelyezésében számítanak a város óvodásaira és iskolai tanulóira is.

Szolnok, 2017. május 9.

Mihályiné Simon Rita és Szilágyi Edit