Beszámolók Külső-belső továbbképzés Székhelyintézmény PVT

Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Budapesten

pvt-logo-ovalis2A megyei pályaválasztási munkacsoport két tagja, Paraginé Boros Ágnes és Váczi Emese részt vett a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A kiállítás a korábbi helyszínt adó Syma csarnokból a Hungexpóra költözött. Az új helyszín nagyobb területen, számos újdonsággal várta a látogatóit. Az oktatási rendezvény szervezői kibővített programkínálattal és szélesebb kiállítói palettával készültek az idei rendezvényre.

dsc_0096A háromnapos rendezvényen tizennyolc országból csaknem kétszáz kiállító várta a látogatókat a Hungexpón. Az Educatio szakkiállítás megnyitóján beszédet mondott Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, valamint Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. A szakkiállítás célja volt, hogy a pályaválasztók minél jobban megismerjék a felsőoktatásban és továbbképzésben rejlő lehetőségeket: az intézményeket, az ösztöndíjakat, az egyes szakmákat, duális képzéseket, nyelviskolákat, valamint a hallgatói életet.

dsc_0093A hazai és külföldi intézmények jelenlegi hallgatói és oktatói adták át a legfontosabb információkat a képzésekről, a szokásokról, a kollégiumi elhelyezésről, a tanulmányokat követő jövőképről, az oktatási innovációkról. A rendezvényen kiemelt szerepet kapott a karriertervezés. A duális képzési helyek és a leendő munkáltatók aktuális gyakornoki és karrierprogramjaikkal jelentek meg, a még bizonytalanok pedig pályaorientációs tanácsadók segítségével találhatták meg a számukra kedvező irányt.

dsc_0095A kiállításon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a teljes képzési kínálatával várta az érdeklődőket: a pályaválasztó fiatalok megismerkedhettek a hadtudományi és honvédtisztképző, az államtudományi és közigazgatási, a rendészettudományi, valamint a nemzetközi és európai tanulmányok kar képzéseivel, de bemutatkozott az egyetem katasztrófavédelmi intézete is, valamint a bajai Eötvös József Főiskola vízügyi képzéseit átvevő új szervezeti egységük, a víztudományi kar, amely február 1-jén kezdi meg működését.

Az alap- és mesterképzések mellett az érdeklődők információkat kaphattak a felvételi eljárással kapcsolatos, csak az NKE-re jellemző speciális tudnivalókról, tovább képzésekről is, az elérhető ösztöndíjakról, a nemzetközi lehetőségekről, valamint a Ludovika Campus projektről is.

Kecskemét városával és duális partnereivel közös helyen volt felkereshető a Pallas Athéné Egyetem standja. A képzések, vállalatok nyújtotta lehetőségek mellett a stand külön érdekessége a világ egyik legjobb napelemes autója, a Megalux volt.

A három napos oktatási szakkiállítás során két színpad előadói gondoskodtak még a további információk teljes körű átadásáról. A seregszemlén közel 33.000 látogató vett részt.

Váczi Emese
pályaválasztási tanácsadó