Beszámolók

Szakszolgálati szakmai nap Újszászon – 2015. november 6.

A Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézmény Újszászi Telephelye Szakszolgálati szakmai napot rendezett a Telephely épületében Újszászon az Iskola út 8. szám alatt 2015. november 6-án, pénteken.

A szakszolgálati szakmai nap szervezésével az volt a célunk, hogy egy olyan rendezvényen mutatkozhassunk be szakszolgálati feladatellátóként, ahol jelen vannak a partnerintézményeink képviselői, akikkel a hétköznapokban sokszor és sokat működünk együtt sokféle feladatban, de így közösen, ünnepi hangulatban összejönni a szakszolgálat kapcsán még nem volt módunk.

Lehetőségünk nyílt bemutatkozni, bemutatni sokrétű tevékenységeinket, feladatvégzésünket minden általunk ellátott szakszolgálati feladatban. A munkánk elengedhetetlen feltétele az együttműködés, ezért választottuk mottóul Wass Albert szállóigéjét:

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”
logo-1

A mai magyar köznevelés színterei csak abban az esetben lehetnek sikeresek, ha megtalálják az együttműködés egymást támogató, segítő formáit, hiszen nevelési-oktatási intézmények nélkül nem működhetnek a szakszolgálatok, az iskoláknak és az óvodáknak, (bölcsődéknek) pedig egyre nagyobb szüksége van a köznevelést támogató háttérintézmények segítségére. Maga a rendezvény is ennek a segítő együttműködésnek a jegyében jött létre: mindenki hozzájárult valamivel a szakmai nap megrendezéséhez. Volt, aki technikai eszközökkel segítette a munkánkat (Székhelyintézmény; Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola), volt, aki kényelmes, méltó ülőalkalmatosságot és termet biztosított számunkra (Újszász Város Önkormányzata) volt, aki a vendéglátást tette lehetővé konkrét anyagi támogatás (Konka Csaba, önkormányzati képviselő, az Oktatási, Sport, Kulturális, Értéktár Bizottság elnöke, továbbá a ZOTI-MELI Kft.) vagy eszközök biztosításával (Újszász Városi Óvoda és Bölcsőde).

Köszönet érte minden támogatónknak, résztvevőnek.logo-2

Az Újszászi Telephely szakemberei ismertették a különböző szakszolgálati feladatok ellátását saját szakterületük, szakterületeik szerint. A szakszolgálati feladatokról általában Bogdán Evelin telephelyvezető mondott bevezető gondolatokat. A nevelési tanácsadás feladatát két szakterület szemszögéből sikerült megismernünk: a pszichológus nézőpontját Magyarné Kovács Ildikó, a fejlesztőpedagógusét Korpásné Bakos Valéria ismertette. Kovács Orsolya a korai fejlesztésről készített bemutatót rövid ismertetővel, betegség miatt hiányzott, ezért üzenet formájában tolmácsolta gondolatait Bogdán Evelin. A logopédiai ellátást Szabó Katalin mutatta be, a tankerületi szakértői tevékenységről pedig Magyarné Kovács Ildikó mondta el ismertetőjét.

A rövid szünet és vendéglátás után beszélgetéssel folytatódott a rendezvény, ahol a felmerülő kérdésekre, problémákra, visszajelzésekre reagálhattak a szakmai nap szakemberei.

Az előadások letölthetőek erről a linkről.

Bogdán Evelin, telephelyvezető