Beszámolók Külső-belső továbbképzés Mezőtúri tagintézmény

VIII. Nyitott Kapuk a Logopédián rendezvény

Beszámoló a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. kerületi Tagintézményének Rendezvényéről

2019. március 7-én került megrendezésre a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. kerületi Tagintézményének szervezésében a – idén nyolcadik alkalommal – a Nyitott Kapuk a Logopédián rendezvény a Logopédia Európai Napja előtt tisztelegve.

A köszöntőket követően átadásra került az Ajtony Péter-díj, melyet a szakszolgálat egy kimagasló szakmai munkát végző logopédusa kapott meg.

Magyarné Várbíró Zita Lépegessünk a Hang-lépcsőn, a mondatoktól a beszédhangokig című előadásában a fonológiai tudatosság fejlesztésére mutatott érdekes ötleteket, játékokat, videós szemléltetéssel kiegészítve.

Mészáros Andrea a kommunikáció és a nyelv fogalmai között rejlő különbségeket tisztázta, előadásának fókuszában az autista gyermekek kommunikációja, az autizmusra jellemző tünetek ismertetése állt, nagy hangsúlyt fektetve a spektrum zavarból eredő sokszínűségre.

A délelőtti előadásokat Tölgyesi Lívia írónő könyvbemutatója zárta.

Dr Kas Bence, Nagy Dóra és Szabó Edit Boglárka a tipikusan fejlődő és a nyelvi késést mutató gyermekek nyomonkövetéses vizsgálatát mutatták be. Kutatásukban a KOFA szűrés alapján nyelvi késést mutató gyermekek életútját követték végig, majd a SZÓL-E szűrés során elemezték ezen gyermekek eredményeit.

Dr Egri Tímea a Szenzoros Integrációs Terápiák alkalmazásáról beszélt a gyakorlatban.

A délutáni workshopon Nábrády Zsófia, a Budafok-Tétényi Egyesített Óvoda gyógypedagógusa az autizmussal élő gyermekek kommunikációjának fejlesztéséről beszélt, ismertetve az autizmusra jellemző kommunikációs sajátosságokat, specifikumokat, illetve a babzsák programban rejlő fejlesztési lehetőségeket. Beszámolóját számos személyes élménnyel színesítette.

Szakmailag értékes ismeretekkel gazdagodhattam, köszönöm, hogy az intézmény vezetősége lehetővé tette számomra a konferencián való részvételt!

Józsáné Gombos Katalin
JNSZMPSZ Mezőtúri Tagintézmény logopédusa