Tartalomjegyzék

Önállóság, önkiszolgálás kialakítása
Mit tehetünk, ha sír a baba?
Babalátogatás


Önállóság, önkiszolgálás kialakítása


Mit tehetünk gyermekünk önállósodásáért? Ha a gyermekről tudjuk, hogy képes megtenni valamit, de mégsem akarja önállóan, akkor kérjük meg, hogy tegyen úgy, mintha tudná, mutassa meg, hogyan kell; hogyan kell például cipőt fölvenni, befűzni stb. Dicsérjük, öleljük meg, fejezzük ki elismerésünket: „Ó, hát igazán ügyes voltál!” „Ez már majdnem kész!” Örüljünk együtt a sikernek!Mit tehetünk, ha sír a baba?


Kézenfekvő megoldás a baba etetése, szoptatása. Ez akkor hatékony, ha a baba éhes volt.  Etetéskor a kisbabák, különösen a mohón evők, sok levegőt nyelhetnek, ezért minden evés után meg kell őket „böfiztetni”. Ez megelőzheti az evés utáni „hasfájós” sírást. Próbálkozhatunk még a kicsi tisztába tevésével, fürdetésével is. A csecsemőt megnyugtatja, ha az édesanya felveszi, gyengéden ringatja. A testi kontaktus, az anyai meleg és az ismerős anyai szívhangok segíthetnek a babának. Célravezető lehet még a pólyálás, a könnyű takaróba bugyolálás is. A ringatás és a melegítés biztonságot jelent a baba számára. Beszéddel, dúdolgatással is elérhetjük, hogy a baba felhagyjon a sírással.Babalátogatás


fotó: pixabay.com

Sokszor a felnőttek nem érzékelik azokat a helyzeteket, amelyek a kisgyermekeknél erősíthetik a testvér féltékenységet.

Az újszülöttre sokan kíváncsiak: nagyszülők, barátok, munkatársak, rokonság. A babalátogatás előtt kérjük meg őket, hogy a nagyobb testvérre fordítsák előbb a figyelmüket (annak ellenére, hogy a látogatás célja a kicsi megtekintése és a szülők köszöntése). Érkezéskor őt üdvözöljék először, s csak később foglalkozzanak a kis jövevénnyel. Ha ajándékozás is kíséri a látogatást, kérjük meg a látogató rokonokat, ismerősöket, hogy valamilyen aprósággal a nagyobb gyermeket is lepjék meg, és neki adják oda először az ajándékot (vagy akár mi tartsunk otthon ilyen apró holmikat, hogy a látogatók kezébe nyomjuk, ha a nagyobb gyermekről megfeledkeznének).

A nagyobb testvérre fordított idő, figyelem, beszélgetés, esetleg apró ajándék segíthet, hogy a babalátogatáskor az elsőszülött gyermek ne érezze magát mellőzöttnek, „trónfosztottnak”.

Minden életkorban kialakulhat a mellőzöttség és a „másodrendűség” érzése, a kiskamaszok, serdülők esetében is, nem csak a kisebb gyermekeknél.