Jászberényi Tagintézmény

Műhelyfoglalkozás a jászárokszállási Tarisznyás Műhelyben

„Az alkotás öröme kicsiknek és nagyoknak!”

A 2016-2017. tanévben a pszichodráma foglalkozásokon a kisebb és nagyobb gyermekek Tagintézményünkben megismerkedhettek a jászárokszállási Tarisznyás Műhely vezetőjével Kovács Zoltánnal, Zoli bácsival. A foglalkozásokon a kreatív képességek fejlesztése mellett a kommunikációs képességek fejlesztése, s nem utolsó sorban a hagyományok tisztelete és ápolása is megvalósult. Készítettünk népi játékot, karikaelkapót, káka tutajt, fűzből kiskosarat. Közben megismerkedhettünk a természet adta alapanyagokkal, azok sokoldalú felhasználásával. Használtuk az egyszerű szerszámokat, megtanultuk, hogyan gazdálkodjunk takarékosan az alapanyagokkal. Már ezeken foglalkozásokon megfogalmazódott az igény, hogy személyesen felkeressük a Tarisznyás Műhelyt Jászárokszálláson.

A Tarisznyás Műhely felkeresésére 2017. június 14-én délután került sor, ahol Kovács Zoltán kosárfonó, népi játszóházvezető, a Tarisznyás Műhely létrehozója és felesége Kovács Zoltánné Lajos Krisztina az ének és a tánc szakavatott mestere fogadta Tagintézményünk pszichodrámás tanulóit és szakembereinket.

A délutánunkat áthatotta az alkotás, a játék öröme. Megvalósulhatott a Műhely alapgondolata, miszerint: „Egyesül a közösségi lét öröme az alkotás szabadságával.”

Gyermekeink számára ilyen lehetőséget kínált az eltöltött délután. Szinte észre sem vették, hogy a szó hagyományos értelmében dolgoztak, hiszen járt a kezünk, készültek az remekművek, közben pedig az alkotás öröme töltötte el őket, fejlesztettük képességeinket, és a közösségi élmény is meghatározóvá vált a folyamat során.

Kezdésként felfedeztük az alkotóházat és környezetét, a frissítő limonádé után megismerkedtünk a vesszőfonás rejtelmeivel. Első közös alkotásunk egy-egy vesszőkerítés elkészítése volt. Később a papírkészítés csínját-bínját sajátítottuk el. Foglakozásunk zárásaként a gyümölcsöskertben ribizlit és cseresznyét szedtünk és fogyasztottunk.

Eredményes, alkotással és kézzel fogható alkotásokkal teli délutánt jelentett számunkra ez a kiruccanás. Közben kis tanulóink jobban megismerték egymást, pozitív élményeink hatására pedig erősödhetett közösségünk.

Reméljük, hogy a későbbiekben hagyománnyá válhatnak ilyen típusú találkozásaink.

 

Jászberény, 2017. június 14.

Barna Nelli-klinikai-gyermek
szakpszichológus

Szebeni Viola-tanácsadó
szakpszichológus

Kméczik Róbert
gyógypedagógus