Logopédiai munkaközösség

Emlékeztető a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Logopédiai Munkaközösség 2017. január 11-i munkaközösségi foglalkozásról

logopédia logóA munkaközösségi foglalkozáson 14 kolléga vett részt, az aláírt jelenléti ív szerint. A napirendi pontok ismertetése után először a FMPSZ Logopédiai Munkaközösség vezetőjének köszöntő levelét hallgatták meg a kollégák. Ezt követően Halasi- Bata Linda a JNSZM Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézményének logopédusa tartott előadást a gége -és hangszalag betegségek témaköréből. A kolléganő igényes prezenteciót nyújtott, melyben a gége anatómiájának rövid bemutatása után a legtipikusabb gége és hangszalag-betegségeket elevenítette fel, amelyek a diszfónia kialakulásában szerepet játszhatnak.

 Halasi-Bata Linda előadása után Homoki Judit, a JNSZM Pedagógiai Szakszolgálat Karcagi Tagintézményének logopédusa adott elő a diszfóniáról. Előadásában a legfrissebb szakirodalom felhasználásával, elmélyült szakmaisággal mutatta be a diszfónia definícióját, etiológiáját, tüneteit, diagnosztikáját és a terápia lehetőségeit. E mellett említést tett azokról a képzésekről, melyeken a diszfóniával kapcsolatos tudásunkat mélyíthetjük, alakíthatjuk.

Mindkét kolléga hozzájárult prezentációjának honlapon történő megosztásához.

Harmadikként Józsáné Gombos Kata a JNSZM Pedagógiai Szakszolgálat Mezőtúri Tagintézményének logopédusa mutatott be egy saját diszfóniás esetet. Az érdekes eset bemutatását a terápia végén készült videóval zárta, mely komment nélkül is mutatta a terápia hatékonyságát.

Az előadások után aktuális információk következtek.

  • Február végén a terápián résztvevők minősítése mindannyiunk feladata
  • február 22-én 9 és 16 óra közötti időintervallumban Szakmai napot tartunk, melyen a logopédiai vizsgálati protokollhoz (tankerületi és megyei szint) kidolgozzuk a vizsgálati jegyzőkönyveket. Ezen a napon minél több logopédus megjelenésére számítunk.

Gégebetegségek című ppt letölthető.

Pappné Szabó Gabriella
munkaközösség-vezető