Logopédiai munkaközösség Munkaközösség

Összefoglaló a Logopédia Munkaközösség januári műhelymunkájáról

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat LOGOPÉDIA MUNKAKÖZÖSSÉGE 2016. január 13-án tartotta legutóbbi műhelymunkáját, melyen 21 fő vett részt.

A műhelymunkán az alábbi témák szerepeltek:

1. Nyelvfejlődési elmaradás, nyelvi zavarok
A témában Pappné Szabó Gabriella a Jászberényi Tagintézmény logopédusa tartott egy jól átgondolt, szakmai alaposságot tükröző, rövid elméleti összefoglalót, majd az elméleti bevezetést követően ismertette az Atzesberger-féle beszédindító terápiát. A terápiás módszer szakaszainak, elemeinek valamint a legfontosabb fejlesztő feladatoknak, tevékenységeknek ismertetése után a műhelymunka szakmai párbeszédben folytatódott.

2. Iskolába lépő és 1. osztályos gyermekek néhány olvasási-írási alapkészségének vizsgálata
A munkaközösségi találkozó során áttekintettük a szakszolgálati protokollban ajánlott eljárást. A vizsgálat részletes átnézése mellett az eljárást már ismerő és használó kollégák osztották meg eddigiekben szerzett gyakorlati tapasztalataikat. (Témavezető: Pásztorné Parádi Emőke).

3. A logopédiai terápia során alkalmazható IKT eszközök, fejlesztő programok, applikációk, honlapok
Tasyné Molnár Ildikó, a Szolnoki Tagintézmény logopédusa, jó néhány táblagépen futtatható fejlesztő játékot, applikációt mutatott be, illetve hasznos honlapcímekkel ismertette meg a jelenlévőket.

Pásztor Tiborné Parádi Emőke
munkaközösség-vezető