Aktualitások

Educatio

Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

2016.01.21.

Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre 2016.01.21-01.23. között az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Budapesten a Syma Rendezvény és Kongresszusi Központban, melyet meglátogattak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadás Munkacsoportjának munkatársai is.

A 3 napos rendezvényen mintegy 150 kiállító és közel 30.000 látogató vesz részt évről évre. Közel 50 felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről  és a tanulmányokat követő jövőképről.

A szakma iránt érdeklődőknek is biztos támpontot kínál a rendezvény, akár személyre szabott, akár külföldi- és egyéb nyelvtanulási lehetőségekkel. A válaszokat a lehető leghitelesebb forrásból kaphatják meg az érdeklődők.

A továbbtanulni szándékozók mellett a pedagógusok, intézményvezetők és egyéb szakmai kiállítók számára is fontos, egyedülálló lehetőséget nyújt a rendezvény, hiszen mind egy színtéren értesülhetnek a szakmai újításokról, módszerekről. Különböző előadások keretein belül tájékozódhatnak a magyar felsőoktatás jövőjéről.

A standokon az intézmények pedagógusaitól, diákjaitól kapott információk, a begyűjtött szakmai anyagok nagy segítséget nyújtanak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadás Munkacsoportjának a középiskolás fiatalok pályaválasztási tanácsadásában.

 

Szakmalabirintus 2015.

Pályaválasztási Napok
a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrumban

2015.12.04.

A 2015 nyarától új szervezeti struktúrában működő Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakközépiskolája 2015. november 30 és december 2. között adott otthont annak a bemutatkozó rendezvénynek, ami az iskola megyei népszerűsítését célozta meg.

A programra Szolnok város és vonzáskörzetének általános iskolásai kaptak meghívást. A három nap alatt közel 750 hetedik és nyolcadik osztályos tanuló fordult meg a rendezvényen.

A szervezők interaktív standokkal várták az érdeklődőket, akik játékos készségpróbákkal, fejtörőkkel, szakmabemutatókkal találkozhattak. Megismerhették a szakképzési centrum iskoláit, tagintézményeit, az oktatott szakmákat, a felvételi követelményeket. A pedagógusok és a Jendrassik György Gépipari Szakközépiskola diákjai beiskolázási információkkal, szórólapokkal segítették tájékozódásukat. A természettudományos laborban érdekes, látványos kísérleteket, bemutatókat tekinthettek meg.

A rendezvény vendégei voltak:

  • Pedagógiai Szakszolgálat (pályaorientáció)
  • MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (Katonasuli)
  • Városi Kollégium (kollégiumi elhelyezés, Arany János Program)

A Jász –Nagykun – Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadással foglalkozó szakemberei helyszíni szűrésen fogadták az általános iskolásokat, akik pályaválasztási kérdőíveket tölthettek ki és csoportos vagy egyéni tanácsadáson vehettek részt.

A szakszolgálati szolgáltatás igénybe vételének lehetőségeiről a kísérő pedagógusok, osztályfőnökök kaptak részletes tájékoztatást.

Az elérő program a résztvevők véleménye alapján betöltötte funkcióját, érdekes, informatív és orientáló volt.

Navigátor

Európai Uniós hálózatok a mobilitásért konferencia

2015.12.04.

Az Európai Bizottság támogatásával működő Eurodesk, EURES, Euroguidance, Europass hálózatok, valamint a Nemzeti Referencia Központ magyarországi képviselői 2015. december 3-án közös konferenciát szerveztek Budapesten, a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.

Az esemény az egyes hálózatok tevékenységének megfelelően a foglalkoztatás, az ifjúság, az oktatás és képzés, valamint a pályaorientáció területein megjelenő, és az uniós mobilitást elősegítő tudást és jó gyakorlatokat kapcsolta össze.

A konferencia célja volt, amely maradéktalanul teljesült, hogy olyan szakembereknek nyújtson hasznos információkat, akik mindennapi munkájuk során a tanulási vagy munkavállalási célú mobilitást támogatják  az egész életen át tartó tanulás különböző szakaszaiban. A konferencia célcsoportjai az ifjúság, az oktatás és képzés, valamint a foglalkoztatás területén dolgozó tanácsadók és szakemberek.

Az esemény egyben lehetőséget biztosított arra, hogy a különböző szektorokban tevékenykedő szakemberek megosszák egymással tapasztalataikat, módszereiket, és együttműködési lehetőségeket alakítsanak ki.

Pályaválasztási tanácsadás

a Lehel Vezér Gimnáziumban

2015.11.18.

A 2014-2015-ös tanévben a Lehel Vezér Gimnáziumban elkezdett, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztást segítő munkájának az eredménye, hogy a 2015-2016-os tanévben már újabb és újabb osztályok osztályfőnökei kérték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadással foglalkozó munkatársainak segítségét a diákok pályaválasztásában.

2015. november 18-án Némediné Béres Judit, a 11. N osztályfőnöke egy kis meglepetéssel szolgált a szakemberek felé, melyet itt jelentetünk meg. Őszinte öröm számunkra, hogy munkánkat a pedagógusok és a tanulók egyaránt értékelik!

pv_kepMi is köszönjük!

Nánásiné dr. Horváth Edit pszichológus, pályaválasztási tanácsadó
Váczi Emese pedagógus, pályaválasztási tanácsadó
Kondor Elek pedagógus, pályaválasztási tanácsadó vezető