Beszámoló a korai fejlesztésben részesülő gyermekeink és családjaik számára rendezett Víz-Party című rendezvényről

2016 május 27-én került megrendezésre a

Humanitas Szociális Alapítvány „Ágazatközi szakmai együttműködésen alapuló, kora gyermekkori intervenciós munkamodell kidolgozására és hatékonyságának bizonyítására”elnevezésű pályázatának keretében

Víz-party című rendezvényünk,

amelyet a korai fejlesztésben részesülő gyermekeink és családjaik bevonásával szerveztünk. A nagy napra már hetekkel előtte megkezdtük a készülődést mind mi, a segítőink mind pedig a szülők. A Mezőtúri Horgászegyesület biztosította számunkra a helyszínt a szép, vízparti helyen fekvő Matula-házaknál.

SAM_8501A nap elején szorgos segítőink, élükön Pongrácz Zoltán és Fekécs Gábor, valamint Jónás József kapták a főszerepet a terep és az előkészületek elrendezésekor. Helyére álltak a katonai járművek, amelyeket a nap folyamán a gyermekek magukénak tudva birtokolhattak. Az ebédünk – ami egy igazán ízletes csirkepörkölt volt – is készülni kezdett. A folyamatosan érkező családok belépője egy temperás kézlenyomat volt.

SAM_8489Örömünkre szolgált, hogy a szülők, gyermekek, szakemberek és segítők mellett a meghívott vendégek, mint Lukács Ágota vakvezető kutyusával, Vacakkal, valamint Pajti, a póni is kéz-, láb- és patanyomot hagytak a lepedőn. Lukács Mihály, Domokos István és kislánya Domokos Dorina Falcoval és Szásával – akik speciálisan képzett mentőkutyák – is eljöttek a gyerekekhez barátkozni. Ők a jászberényi Kutyákkal Az Életért Alapítvány Mentőkutyás Szolgálat tagjai. A gyerekek bizalmát hamar elnyerték a kutyusok. Az állatsimogatás mellett lehetőség nyílt az ugrálóvár kipróbálására, ezt követte a habdagonya.

Pihenésképpen höcögtető versikéket, mondókákat tanítottunk a gyerekeknek és a szülőknek, melyet írásos formában haza is vihettek. Szerettük volna bemutatni a fiatal szülőknek, hogy nem kell különös képzettség, vagy szép hang ahhoz,  hogy maradandó élményt nyújtsanak gyermeküknek.

Következő műsorszámként izgatottan vártuk Herbály András bűvészt, aki mutatványaival mindenkit magával ragadott. Az eseménydús délelőtt után következett a várva várt ebéd, melyet közösen, jó hangulatban fogyasztottunk el. A finom ebéd után sárkányeresztés közben futkározhattunk felszabadultan. Annak érdekében, hogy Pajti se maradjon éhes, a gyerekekkel megetettük a kis pónit, aki cserébe szívesen lovagoltatta meg a bátor jelentkezőket.

Programokkal teli, sikeres nappal zártuk a hetet, valamint a korai fejlesztés szakszolgálati feladatkörre kiírt pályázatot is. Köszönjük a részvételt!

Bencsik Mária Bernadett
tagintézmény-igazgató

Társ-szolgálati konferencia Mezőtúron

A Humanitas Szociális Alapítvány „Ágazatközi szakmai együttműködésen alapuló, kora gyermekkori intervenciós munkamodell kidolgozására és hatékonyságának bizonyítására” című pályázata programsorozatának keretében 2016. május 6-án megrendezésre kerülő Társ-szolgálati konferenciát a korai fejlesztésben velünk közösen munkálkodó partnereink számára szerveztük a további hatékony együttműködés megerősítése okán. Képviseltették magukat találkozónkon a védőnők, Mezőtúr városának Önkormányzata, az óvónők és a családsegítő szolgálat szakemberei.

Partnereink tájékoztatást kaptak a szakszolgálat tevékenységi köreiről, ellátási területeiről. Ezt követően Csete Olga konduktor számolt be a korai fejlesztésben, gondozásban részesülő gyermekekkel kapcsolatos összefoglaló tudnivalókról, a pályázat keretében megrendezésre kerülő programokról, azok céljairól.SAM_8379

Végül Székely Orsolya gyógypedagógus ismertette a korai fejlesztésből majd óvodai nevelésbe kerülő gyermekek helyzetének sajátosságait a szakemberekkel. Érdeklődésre tartottak számot a gyermekek átmenetével kapcsolatos információk, lehetőségek.

A visszajelzések alapján mindenki számára hasznos információk hangzottak el, valamint megerősítésre került a tartós együttműködés szándékának elmélyítése. Köszönjük az érdeklődést!

Bencsik Mária Bernadett
tagintézmény-igazgató

Beszámoló a „Játékos kavalkád”-ról

A 2016. április 15-én megrendezett eseménydús szakmai napon szép számmal jelentek meg kis klienseink szüleikkel, hozzátartozóikkal. A Játékos kavalkád a korai fejlesztésben részesülő gyermekek és családjaik számára több célt szolgált.

„Mert valakinek néznie kell az embert, hogy messzebbre fusson,
magasabbra szálljon, mint ahogy az erejéből telik.” (Szabó Magda)

Az előadások révén lehetőséget adott a szülőknek, hogy betekintést nyerjenek gyermekeik fejlesztésének lehetőségeibe, kérdezzenek, tájékozódjanak, új eszközöket ismerjenek meg; másrészt gyermekeiket új élményekhez juttathatták az újabb módszerek és eszközök megismerése által.

SAM_8317A Kutyával Egy Mosolyért Alapítványtól Dr. Juharos Ágota Bömbi kutyussal és Farkas Andrea Bobi kutyájával érkezett hozzánk és a kutyás terápia bemutatásával ismertetett meg mindenkit.

Az Alapozó Terápiát Hovodzák Imréné Margótól ismerhették meg a családok. Lukács Ágota Vacak nevű vakvezető kutyájával látogatott meg minket. Székely Orsolya és Fekécsné Beregszászi Erzsébet gyógypedagógusok fontos információkat osztottak meg a szülőkkel az alternatív terápiákról illetve bemutatásra került a Huple fejlesztő eszköz is. A sok lehetséges módszer közül a szakemberek olyanokat választottak, amelyeknek nagy része településünkön, a környéken, vagy éppen a mi tagintézményünkben is fellelhető, igénybe vehető. A szülők érdeklődveSAM_8253 hallgatták a lehetőségeket, sőt néhány eszközt, módszert a gyakorlatban is kipróbálhattak: a terápiás kutyusokon és az alapozó terápia egyes mozgásformáin kívül megismerhették például a Gonge tölcsért és az Adamo hintát.

A gyerekekkel ezalatt szakembereink foglalkoztak ahol só liszt gyurmázhattak, kipróbálhatták az újabb játékokat és eszközöket, de arcfestéssel is színesebb volt a játék, ahogy a gyermekek a tükörben nézegették magukat és egymást vidáman.

SAM_8267Voltak, akik szívesebben vettek részt, ringatók, ölbeli játékok, csiklandozók, mondókák hallgatásában. Ők is megnyugodhattak a karjainkban. Örömünkre szolgált, hogy a JNSZMPSZ Kunszentmártoni Tagintézményéből is érkeztek kollégák, hogy részvételükkel gazdagítsák a hallgatóság táborát.

Fontos, hogy a korai fejlesztésben résztvevő gyerekek és szüleik a kötelezően előírt foglalkozásokon kívül is találkozhassanak egymással, tapasztalatot cseréljenek, megismerjék egymást, új élményeket szerezzenek – erre biztosított nagyszerű lehetőséget ez a nap. A gyerekek a számukra megszokott környezetben kerülhettek teljesen új élmények birtokába – öröm volt látni, ahogyan a bátortalan, félénk kislány mosolyogva ringatózik a Huple eszközben, vagy próbál minden erejét és bátorságát összeszedve átkúszni Bobi kutya hasa alatt, vagy hogy „egy kicsit mindannyian magasabbra szállhattak, mint amennyire erejükből telt”.

Bencsik Mária Bernadett
tagintézmény-igazgató

 

Szülők számára rendezett szakmai nap Mezőtúron az ágazatközi együttműködés projekt keretében

2016 április 1-jén a Humanitas Szociális Alapítvány pályázati programjainak keretében, melynek címe: „Ágazatközi szakmai együttműködésen alapuló, kora gyermekkori intervenciós munkamodell kidolgozására és hatékonyságának bizonyítására” szakmai napot szerveztünk elsősorban az intézményünkben korai fejlesztésben részesülő szülők számára, amelyen több előadó is segítséget nyújtott az érdeklődőknek. Meghívást kaptak a helyi védőnők, bölcsőde munkatársai, illetve azon szülők is, akik még nem részesülnek ellátásban, a jelzőrendszer és a társszakmák javaslata alapján gyermekeik azonban esetleg idővel igénybe veszik majd a szolgáltatásainkat.

A következő előadókat kértük fel egy gondolatébresztő, tájékoztató konzultáció megtartására:

SAM_8144Czagány Bernadett, tanácsadó szakpszichológus, a JNSZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szakértői Bizottságának szakmai vezető-helyettese, aki átfogó ismertetőjében az alapvető diagnosztikai szempontokkal, a Bizottság ezen irányú tevékenységével, a vizsgálatok várható menetével és tartalmával ismertette meg a hallgatóságot. Hasznos információkkal szolgált a szülőknek ahhoz, hogy jobban átlássák a folyamatot, amely gyermekeik érdekében a lehető legpontosabb diagnózishoz vezet, továbbá többek között ahhoz, hogy tisztában legyenek a fejlesztés típusának indokával.

SAM_8149Józsáné Gombos Katalin logopédus tanár – tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos terapeuta kolléganő a távlati lehetőségekről tartott ismertetőt, amely a korai fejlesztést követő intézményes ellátás helyi lehetőségeit mutatta be, továbbá ismertetett jó gyakorlatokat a szomszédos körzetek szakintézményeitől, konkrét esetbemutatással, amelyek szemléletesen láttatták a szülőkkel a speciális igényekre szakosodott intézmények munkáját és a fejlesztési, fejlődési lehetőségeket. A kolléganő összeállítást készített a szülők számára a közeli területek elérhető intézményeiről, amely segítséget nyújt a későbbi iskolaválasztásban.

Bíró Imréné logopédus – gyógypedagógus a nyelv- és beszédfejlődés szakaszairól, a mindennapi támogatási lehetőségeiről tartott tájékoztatót. Praktikus információkkal szolgált ahhoz, hogyan segíthetik a szülők a folyamatban lévő terápiákat, felhívta a figyelmet a szakmai és a partneri együttműködés fontosságára, rávilágított a fejlődést katalizáló módszerekre. A szakember összeállított a szülők számára egy a mindennapokban jól használható ölbeli játékos és mozgás-beszéd integrációt fejlesztő mondókák gyűjteményét, amely segíti otthoni környezetben is a beszédkésztetés felkeltését, valamint a beszéd- és kommunikációs készségek kedvező alakulását.

A szakemberek az előadások után egyénileg is válaszoltak a felmerülő kérdésekre, konkrét esetekben is tudtak akár azonnali segítséget is nyújtani a tanácsadás terén, amely megnyugtatta a szülőket és széleskörűen tájékoztatta az érdeklődőket.

Köszönjük a szakemberek és vendégeink – szülők, nagyszülők, védőnők, bölcsődei gondozók, és érdeklődő kollégáink – részvételét ezen a programon!

Bencsik Mária Bernadett
tagintézmény-igazgató

Védőnői kerekasztal az ágazatközi együttműködés projekt keretében Mezőtúron

2016 március 11-én, a Humanitas Szociális Alapítvány pályázati programjainak keretében, melynek címe: „Ágazatközi szakmai együttműködésen alapuló, kora gyermekkori intervenciós munkamodell kidolgozására és hatékonyságának bizonyítására” egy szakmai kerekasztal megbeszélésre került sor a helyi védőnőkkel.

SAM_8112A konzultációt és a témát az indokolja, hogy térségünkben is szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a szülőket és a társszakmák szakembereit a korai fejlesztés terén zajló tevékenységünkkel. Legfőbb célunk ezen a területen is a korai felismerés, a minél hamarabbi szakemberhez kerülés a fejlődés támogatása érdekében.

SAM_8122A védőnőkkel folytatott rendezvény Csete Olga konduktor, tanító kolléganőnk irányításával zajlott. A szakember első körben összefoglalta a szakszolgálatunk által ellátott gyermekekkel kapcsolatos főbb témákat, mint a korai felismerés fontossága, az ellátás igénybevétele és szervezése, menete, fejlesztési lehetőségek. Majd a megyei szakértői bizottsághoz való útról, annak járhatóságáról értekeztünk a védőnőkkel.

A találkozó, amely szerencsére mára már mindkét oldalról rendszeres, nagyon hasznos volt újra, hiszen a védőnők és a gyermekorvosok azok, akik leghamarabb észlelik, ha bármilyen szempontból eltér egy gyermek fejlődésének üteme. Ők az egyik első lépcsőfoka a felismerésnek és a szülők tájékoztatásának, a szülő-szakember kapcsolat kialakításának. Nagyon szépen köszönjük, hogy eljöttek hozzánk!

Bencsik Mária Bernadett
tagintézmény-igazgató