A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Törökszentmiklósi Tagintézmény Fegyverneki Telephely
korai fejlesztő munkája

Telephelyünk ellátási körzetébe tartozó, korai fejlesztésre szoruló/jogosult gyermek(ek) ellátása eddig nem az ügyviteli telephelyünkön történt. Jelenleg egy kisfiút gondozunk.
Ennek okai:
– a gyermek másik település bölcsődei ellátásában részesült – a fejlesztésnek a bölcsőde adott helyet,
– a gyermek otthona nem alkalmas a fejlesztésre, ugyanakkor másik településen lakik – ebben az esetben infrastrukturális megállapodás keretében a helyi óvodában történik az ellátás, természetesen szakemberünk a megvalósítója,
– a Telephelyünkön nincs mozgásfejlesztő szoba – a konduktori ellátást is igénylő gyermekek a Törökszentmiklósi Tagintézményben kapják meg a szakszerű ellátást, tehát átszervezéssel valósul meg a fejlesztés.
Jelenleg a korai fejlesztést gyógypedagógus szakember végzi intézményünkben.
A korai tanácsadás gyakorlata kialakulóban van Telephelyünkön. A védőnői és a családsegítői hálózattal a minél korábbi felismerés, diagnosztika és idejében megkezdett ellátás megvalósítását szorgalmazzuk, az együttműködés jónak ígérkezik. Tanácsadásban jelenleg két szülő rendszeresen részesül: egyikük gyermeke már a rendszerben van, folyamatosan tájékoztatja szakembereinket a gyermek állapotáról, akit a Törökszentmiklósi Tagintézmény lát el. Vizsgálati, orvosi anyagát minden esetben nekünk is behozza, kérdéseire igyekszünk szakszerű választ adni, illetve a megfelelő szerv felé irányítani.
Szakmaközi kapcsolatunk jelenleg a gyermekorvossal, a védőnői hálózattal, a családsegítő –és gyermekjóléti szolgálattal van, valamint az ellátásnak helyet adó nevelési intézménnyel (Fegyvernek, Örményes és Tiszabő településeken).