A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Karcagi Tagintézményének korai fejlesztő munkája

Tagintézményünk a korai fejlesztés és gondozás feladatellátást a Karcagi járás területén (Karcag, Kisújszállás, Kunmadaras, Kenderes, Berekfürdő településeken) élő, korai fejlesztésre szoruló gyermekek és családjuk, valamint a Karcagon működő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona („Gólyafészek Otthon”) kis lakói számára biztosítja.
Feladatunk: Korai fejlesztés és gondozás keretében kora gyermekkori intervenció történik: a gyermek fejlődésének elősegítése, a család kompetenciájának erősítése, a gyermek és a család társadalmi inklúziójának támogatása tanácsadás és fejlesztő foglalkozások formájában.
IMG_20160304_090421
Tevékenységeink:
– komplex gyógypedagógiai fejlesztés, tanácsadás,
– társas, kommunikációs és nyelvi készségek fejlesztése,
– mozgásfejlesztés,
– pszichológiai segítségnyújtás, tanácsadás,
– tanácsadás az érdeklődő, de még szakértői véleménnyel nem rendelkező kisgyermekek
szülei számára (igény szerint, bejelentkezés alapján, szakemberek kapacitásától függően)

A 2015/2016-os tanévben ellátott gyermekek száma: 29 fő, ebből jelenleg ellátásban részesül: 25 fő, 4 távozott, állapotának sikeres rendeződésével.
Hozzáférés az ellátáshoz: Megyei Szakértői Bizottság szakértői véleménye alapján.

Ellátást biztosító szakemberek:
gyógypedagógusok (tanulásban és értelmileg akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus, logopédia szakos gyógypedagógus, szomatopedagógia szakos gyógypedagógus, szurdopedagógia szakos gyógypedagógus),
konduktorok,
pszichológus
IMG_20160304_090504
Korai fejlesztés helyszínei tankerületünkben:
– Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Karcagi Tagintézmény ügyviteli telephelye (5300 Karcag, Kisújszállási út 45.)
– Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona (5300 Karcag, Zöldfa u. 48.)
– Otthoni ellátás

A korai fejlesztést végző szakmai teamet magasan képzett, speciális terápiás végzettségű, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek alkotják. Elhivatottságukat tükrözi, hogy kiemelten fontosnak tartják az egyénre szabott, célirányos speciális segítségnyújtást a gyermek személyes fejlődése, a család kompetenciájának megerősítése, a család és a gyermek társadalmi befogadásának elősegítése céljából. Ennek érdekében aktív kapcsolatrendszer működik a Tagintézmény és az egészségügyi, valamint a szociális ellátórendszer intézményei között. A kapcsolattartás minél hatékonyabb megvalósulása érdekében egy kapcsolati modellt dolgoztunk ki és valósítunk meg ettől a tanévtől, valamint Szakmaközi konferenciát szervezünk ”Beszéljünk közös nyelvet!”címmel.

Korai fejlesztésünk ellátórendszerének tagjai:
– szociális intézmények,
– védőnői hálózat,
– gyermekjóléti szolgálat,
– „Gólyafészek” Otthon,
– Karcagi Kórház- gyermekosztály,
– házi- és gyermekorvosok,
– köznevelési intézmények.