A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Törökszentmiklósi Tagintézmény korai fejlesztő munkája

 

A korai fejlesztésben részesülő gyermekek többségének mozgásfejlesztést javasolnak a Szakértői Bizottságok.
A Kunhegyesi átadás után 7 gyermek részesül ellátásban, a Törökszentmiklósi Tagintézményben.
• Mozgásfejlesztés: összesen: heti 10 óra (ezen felül 2 szülő szüneteltetést kért, ami + 5 órát jelentene, ha újból igényelné).
• Komplex gyógypedagógiai fejlesztés: heti 5 órában valósul meg, mindenki igényli, nincs szüneteltetés.
Tornaszoba1
A mozgásfejlesztés a tagintézmény tornaszobájában valósul meg, minden esetben. A komplex gyógypedagógiai fejlesztést, Törökszentmiklósi lakosoknál a tagintézményben (heti 3 óra), egy vidéki gyermeknél az otthonában biztosítjuk.
A mozgásfejlesztést megbízással, heti 8 órában megbízott konduktor látja el.
A komplex gyógypedagógiai fejlesztést a tagintézményben, heti 3 órában, főállású dolgozónk, értelmileg akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus végzettséggel biztosítja. A gyermek otthonában megbízással, heti 2 órában, tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus végzi a feladatot.
A 3 év alatti gyermekek szüleit a védőnőktől irányítják hozzánk, vagy a szülő keres meg. Az első beszélgetést – esetfelvételt a tagintézmény igazgatója bonyolítja le. Ha szükséges pszichológus, gyógypedagógus segítségét tudjuk biztosítani tanácsadás formájában, illetve konzultálunk a konduktorral, aki megbízással nálunk dolgozik.
Tornaszoba2
A már ellátásban lévő gyermekek szüleinek szintén biztosítjuk a pszichológiai tanácsadást, igény szerint. Az alacsony ellátotti létszám, valamint főállású korai fejlesztés területén foglalkoztatott szakember hiányában nem tervezzük, hogy állandó időpontban fogadóórát tartsunk.
A fejlesztési tapasztalatokra támaszkodva és a konduktorral egyeztetve szoktunk további vizsgálatokat javasolni az egészségügyi rendszeren belül. Más szakszolgálattal, szakértői bizottsággal, munkaközösség-vezetővel egyeztetünk, ha szükséges.