Rendezvényeink Tiszafüredi Tagintézmény

A „Logopédia hete” a Tiszafüredi Tagintézményben

2017.04.27. Okoskocka Képzés Szakmai Nap

A logopédiai hetét Tagintézményünkben az Okoskocka eszközbemutatóval nyitottuk meg, melyet Török Ádámné Drubics Éva tartott számunkra. Az eseményen a Kunhegyesi Tagintézmény vezetője és munkatársa is részt vett. Az együtt töltött szakmai nap célja az volt, hogy mindkét intézmény dolgozói kóstolót kapjanak az Okoskocka fejlesztő kockajáték család akusztikus és matematika kezdő készletének felhasználási lehetőségeiről.

2017.05.08. Szűrőeljárások ismertetése

Rendezvénysorozatunk következő állomása a KOFA és a Szól-e? szűrések bemutatása volt a Szakszolgálatunkba.

A rendezvényre meghívtuk az általunk ellátott települések óvodáinak vezetőit, hogy tájékoztassuk őket a logopédiai ellátás keretében elvégzendő feladatokról, a beszéd- és nyelvi fejlettség alapvizsgálatairól.

Mályiné Koór Cecília: Szakszolgálatunk logopédusa bemutatta a megjelenteknek a KOFA  új szűrőeljárást, mely az óvodákba kerülő 3. életévüket betöltött gyermekek nyelvi- kommunikációs fejlettségének mérésére alkalmas.

Barta Ágnes: Szakszolgálatunk logopédusa a szeptembertől egységesen alkalmazott Szól-e? óvodáskori szűrőeljárást mutatta be az érdeklődőknek.

A szakmai délelőtt jó hangulatban telt, az érdeklődők érdekesnek és hasznosnak találták a két előadó tájékoztatását.

2017.05.09. Szakmai Műhelyfoglalkozás

A Logopédia Hét programjainak keretén belül került megrendezésre a Tiszafüredi Tagintézmény szakemberei számára rendezett műhelymunka. Barta Ágnes logopédus ismertette az 5 éves gyermekek óvodáskori logopédiai ellátáshoz szükséges SZÓL-E? szűrőeljárás fontosságát, a feladatsorok felvételét, azok értékelését, valamint az egyéni szűrési eredmények értékelését, azok értelmezését. Mályiné Koór Cecília logopédus előadása a Nyelvi zavar témakörét járta be. Ismertette a Nyelvi zavar definícióját, okait, tüneteit, pszichoszociális következményeit és mindezek összefüggését a 3 éves gyermekek szűrésével, kiemelve KOFA 3 szűrőeljárás jelentőségét.

2017.05.10. Versmondó verseny logopédiai terápiában részesülő gyerekeknek

Hangulatos, izgalmakkal fűszerezett szavalóverseny került megrendezésre Tiszafüredi és a Kunhegyesi Tagintézmények logopédiai fejlesztésben részesülő nagycsoportos óvodás gyermekek részvételével a Tiszafüredi Tagintézményében. A 14 versenyző gyermek minden bátorságát összeszedve kiállt a pedagógusokból, szülőkből, kortársakból álló közönség elé és elszavalta versét. A logopédusokból álló zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen minden kisgyerek produkciója remek volt. A gyerekek között négy arany és tíz ezüst emléklap került kiosztásra nagyobb és kisebb ajándékcsomaggal együtt. Köszönjük a szülőknek, pedagógusoknak a gyerekek felkészítését.

2017.05. 11. JNSZM Pedagógiai Szakszolgálat Regionális Logopédiai Konferencia – Szolnok

A Tiszafüredi Tagintézményt képviselve négyen vehettünk részt a Regionális Logopédiai Konferencián, ahol neves előadóktól hallhattunk érdekes előadásokat. Dr. Kas Bence a beszéd- és nyelvi fejlődés késéséről, Sósné Pintye Mária a három évesek szűréséről, a kommunikáció, a beszéd lehetséges programjairól és Dr. Juhász Ágnes az AAK diagnosztikáról és ellátásáról adott elő. Kovácsné Bögödi Beáta a Szolnok Megyei Logopédiai ellátás sikereiről, nehézségeiről tájékoztatott. A konferenciát Csibi Enikő Főigazgató Asszony szavai zárták le.

2017.05.12.  Szakmai Nap – Eger

Szakmai napunk keretében látogatást tettünk a Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium intézményében, ahol hallássérült és beszédben akadályozott gyerekek nevelése és oktatása folyik 3 éves kortól akár 18 éves korig. Muraközy Andrea Igazgató Asszony nagyvonalakban elmondta az itt folyó munka lényegét.  Rész vehettünk egy audiológus által tartott hallásvizsgálaton, majd megtekinthettünk két tanítási órát. A két intézmény dolgozói megismerhették egymást, megbeszélhettük egymással a kölcsönös segítségnyújtás lehetőségeit. A nap hátralevő részében csapatépítő kirándulást tettünk Eger városában.

2017.05.15. Bábelőadás logopédiai terápiában részesülő gyerekeknek

Szakszolgálatunk logopédusai és pedagógusai bábelőadást szerveztek. A három kismalac című mesét adtuk elő a gyerekeknek. A felnőttek és a gyerekek egyaránt élvezték az előadást. A bábelőadásra való felkészülés, a díszletek elkészítése, a közös munka nagy élményt jelentett számunkra is. Boldogok voltunk, hogy örömet nyújthattunk a kicsiknek előadásunkkal.

 

A Tiszafüredi Tagintézmény Logopédia Hetének keretében megvalósuló programjain gyermekek, szülők, pedagógusok, szakmabeli és szakszolgálati kollégák vehettek részt. A Kunhegyesi és Tiszafüredi Tagintézmény közösen rendezett egy-egy programot, mely fokozta a két tagintézmény együttműködését, jó kapcsolatát. Lehetőséget adott mindannyiunk számára, hogy szakmai tudásunkat gazdagíthassuk, átadhassuk egymás számára tapasztalatainkat. Mindemellett örömet nyújthattunk a logopédiai terápiában részesülő gyermekek számára versmondó versennyel, bábelőadással.

Köszönjük a Fenntartó és a Főigazgatóság segítségét, mely nélkül nem jöhetett volna létre ez a sok szép program.

Program felelősök: Mályiné Koór Cecília és Barta Ágnes, logopédusok

 

Tiszafüred, 2017. május 16.

Bukta Henrietta
tagintézmény-igazgató