Külső-belső továbbképzés Székhelyintézmény PVT

A jövő szakképzése – a szakképzés jövője Konferencia, interaktív fórum az együtt gondolkodás jegyében

A Karcagi Szakképzési Centrum szervezésben került megrendezésre 2017. március 31-én Karcagon a „A jövő szakképzése – a szakképzés jövője” című konferencia, melyen a szakterület által érintett szereplők képviseltették magukat. A rendezvényen részt vettek a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal képviselői, a térség szakképző centrumainak vezetői, pedagógusai, az iparkamara, az agrárkamara, a térség gazdálkodó szervezeteinek, munkáltatóinak képviselői, valamint a pályaválasztás területén dolgozók. A Pedagógiai Szakszolgálat részéről a Pályaválasztási Munkacsoport tagjai, Nánásiné dr Horváth Edit és Paraginé Boros Ágnes voltak jelen a konferencián.

„Jó úton haladunk, hogy a szakképzés régi presztízsét visszaadjuk”- mondta köszöntőjében Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára. Kiemelt célként fogalmazta meg annak elérését, hogy a pályaválasztás előtt állóknak a szakképzés első és ne második opció legyen. A szakképzés kulcskérdéseként kiemelte a munkaerő-piac által vezérelt szakképzett munkaerő megteremtését, valamint az Új Európai Készségfejlesztő Programhoz illeszkedően a speciális készségek fejlesztését a műszaki és természettudomány területén. Kiemelte, hogy a szakképzés során nem a lexikai tudás fejlesztésére, hanem a gyakorlatorientált szakemberek képzésére kell helyezni a hangsúlyt.

Az NGM részéről Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár előadásában rámutatott arra, hogy a szakképzésnek a képzési irányok meghatározásánál figyelembe kell vennie a gazdaság fejlesztését meghatározó stratégiákban, ezek közül is kiemelten az Irinyi Tervben meghatározott fejlesztési területeket (a járműipar, a specializált gép-és járműgyártás, az egészséggazdaság-turizmus, a zöld gazdaság, az IKT szektor és a védelmi ipar). Tekintettel a foglalkoztatási formák változására, valamint a fokozódó automatizálásra, új készségekkel, kompetenciákkal rendelkező szakemberekre van szükség. Jelenleg a munkáltatók mintegy 40%-a számára jelent nehézséget a megfelelő munkaerő megtalálása. Az iskoláknak ezért ismerniük kell a munkaerő-piaci igényeket, illetve erősíteni kell a munkáltatók részvételét a szakképzésben. A helyettes államtitkár asszony elmondta, hogy a duális szakképzés elindult, de vannak még fejlesztésre váró területei. Továbbá kiemelte a szakképzés népszerűsítésének fontosságát, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy idén április 21-én tartják a Szakmák Éjszakáját, amelynek tavaly több mint 40 ezer látogatója volt.

Dr. Pataki Mihály címzetes igazgató három EU tagállam (Hollandia, Németország, Finnország) szakképzési rendszerét mutatta be előadásában kiemelve a munkára épülő tanulási formák, a rugalmas és átjárható képzési struktúra, az esélyegyenlőség növelése, valamint az állami szerepvállalás szempontjait.

Dr. Sziráki András a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában a szakképzett fiatalok elhelyezkedési lehetőségeiről beszélt a megye és a térség vonatkozásában, hangsúlyozva a munkaerő-hiányos területeket.

A konferencia előadásai a pályaválasztási tevékenység során is hasznosítható információkat osztottak meg a résztvevőkkel. Fontos szempont a pályaorientáció során a szakképzési lehetőségekre és a szakképzett munkaerő iránti keresletre való figyelemfelhívás mind a pályaválasztás előtt álló diákok, mind szüleik körében.

 

Nánásiné dr. Horváth Edit
pszichológus, pályaorientációs konzulens
Paraginé Boros Ágnes
pedagógus, pályaorientációs konzulens