Külső-belső továbbképzés Pályaválasztás

Beszámoló a EDUCATIO 2019 – 19. Nemzetközi Oktatási Szakkiállításról

A Pályaválasztási Tanácsadó munkatársai ebben az évben is részt vettek az „Educatio 2019” Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon Budapesten. A rendezvényre január 10-12. között került sor a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, mintegy 50 ezer látogató s közel 200 kiállító részvételével. A kiállításon az előző évekhez hasonlóan a hazai felsőoktatási intézmények mellett a külföldi egyetemek is képviseltették magukat: 18 ország több mint 50 felsőoktatási intézménye várta a középiskolásokat, szüleiket és tanáraikat. A hazai és külföldi egyetemek mellett a tankönyvkiadókat, nyelviskolákat és szakképző intézményeket is megtalálhatták a kiállításon az érdeklődők.
Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás szűk két évtized alatt a hazai oktatás egyfajta ünnepévé nőtte ki magát: A magyar oktatási ágazat seregszemléjének tartott kiállítás 19. alkalommal várta a továbbtanulás előtt álló középiskolás fiatalokat. A rendezvény 2000 óta évente ad lehetőséget a bemutatkozásra az ágazatban szereplők egyre bővülő körének, hasznos szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal kiegészítve mindezt.
A háromnapos kiállításra hagyományosan az ország valamennyi pontjáról érkeztek fiatalok, akik személyesen, többek között hallgatóktól, oktatóktól és intézményvezetőktől szerezhettek információkat az egyes szakokról, képzésekről, egyetemi életről, kollégiumi elhelyezésről, vagy akár a tanulmányokat követő jövőképről. A kiállításon az érdeklődők tájékoztató előadásokat hallhattak a magyar felsőoktatás jövőjéről, szakmai újításokról és módszerekről, valamint tájékozódhattak a diákhitel, diákmunka, nyelvtanulási és Erasmus lehetőségek témaköreiben is.
A programban kiemelt figyelmet kaptak a duális képzések, illetve minden eddiginél több munkaadó ismertette meg magát a diákokkal, hiszen ahogy az egyetemek is egyre inkább összpontosítanak a gyakorlati tudásra, úgy a cégek is felfedezték, hogy ma már jó előre kell gondoskodniuk az utánpótlásról.
A továbbtanulást tervezőknek 2019. február 15-ig kell dönteniük arról, mely egyetemekre szeretnének jelentkezni, számukra fontos döntés-előkészítő állomást jelentett a rendezvény. A kiállításon a pályaválasztási tanácsadással foglalkozó szakemberek is tájékozódhattak a felsőoktatás terén várható változásokról, aktualitásokról.

Paraginé Boros Ágnes
pályaválasztási tanácsadó