Gyógytestnevelés munkaközösség Külső-belső továbbképzés

Beszámoló a JNSZMPSZ Gyógytestnevelés Munkaközössége első összejöveteléről

A JNSZMPSZ Gyógytestnevelés Munkaközössége 2019. október 17-én tartotta első összejövetelét, a Szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.

Nagy örömmel és érdeklődéssel várták a kollégák a szakmai délutánt, melynek előadója és a gyakorlati foglalkozás vezetője Ramocsa Gábor gyógytestnevelő a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. kerületi Tagintézményéből érkezett Szolnokra.

33 gyógytestnevelő és testnevelő regisztrálta magát a rendezvényre, akik közül számos kolléga Ramocsa Gáborral tanárként a Testnevelési Egyetemen, vagy a Szarvasi Főiskola Pedagógiai tanszékén találkozott, évekkel ezelőtt.

„Legyél az a változás, amit látni szeretnél a világban” Mahatma Gandhi idézettel foglalhatnánk össze a legtömörebben a délután szellemiségét.

Élménypedagógiai megközelítésben vezetett gyógytestnevelés óra, különös tekintettel a középiskolás korosztályra címet kapta az előadás. Ebben a fejezetben összefoglalta az előadó a gyógytetsnevelés ellátás/órák szervezési nehézségeit, a terület presztízs vesztésén át a korunkban jellemző tanulói magatartás és gondolkodás sajátosságait. Hangsúlyozta a nevelő felelősségét a hatékonyság és a motiváció kialakításában.

A gyakorlati foglalkozáson a játékos feladat kognitív elemekkel történő kibővítését mutatta be a résztvevőknek. Sokszor használjuk a lufis játékokat, feladatokat a foglalkozásainkon. Ramocsa Gábor ezen a területen is mutatott több kevésbé ismert gyakorlatot.

Zárt láncú feladatok segítségével nagy hatékonyságot érhetünk el a korrekciós munkában. Ugrókötél felhasználásával ismerhettünk meg melegítő, mobilizáló és erősítő hatású gyakorlatokat.

Kollégáim szavait idézve „Ramocsa Gábortól mindig lehet tanulni.” Nagyon hasznos és tartalmas volt a délután mindnyájunk számára.

Szolnok, 2019. október 25.

Szekeres Julianna
munkaközösség vezető