Külső-belső továbbképzés Szolnoki tagintézmény

Méhen belüli élet – Lehetőségek a kiteljesedésre innen és túl. Magzati programozás, vegetatív imprinting, primal health

Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság XIII. országos kongresszusa

Időpontja: 2016. február 12.

A kongresszus első napja a Raffai Jenőről szóló megemlékezéssel kezdődött, aki a Társaság egyik alapító tagja, az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerének egyik kidolgozója volt. Munkásságáról felesége, Dr. Somkövi Ágnes számolt be.

Aztán Dr. Bödecs Péter beszélt a várandósság alatti táplálkozás hatásáról a magzati fejlődésre, nagy hangsúlyt fektetve a várandósság alatti testmozgásra, a normál testtömeg-index fenntartására és a napi 160 gramm szénhidrátot tartalmazó étkezésre.

Andrek Andrea kifejtette a méhen belüli tapasztalatok (főként a stressz) hatását a kötődésre, és bemutatta az ebben az irányban indult magyar kutatást. Egyik szignifikáns eredményük, hogy a 15.-17., valamint a 27.-28. terhességi hetekben átélt stressznek van a legnagyobb „ereje”.

Molnár Judit Eszter szórakoztató és elgondolkodtató előadása következett a népi babonákról, hiedelmekről a várandósság időszakában, „Igézet ne fogja” címmel. Párhuzamot vont az ősi népi tudás, és a mai pszichológiai tudás között, esetrészletekkel gazdagítva a mondandóját.

Dr. Varga Katalin az epigenetikai hatásokról beszélt, a várandósság időszakában. Különbséget tett transzgenerációs és multigenerációs hatások között, hangsúlyozva az anyai táplálkozás minőségének fontosságát a babaváráskor.

Dr. Ujvári Attila saját praxisából mutatott be 444 napot, amely időszakban 114 szülést vezetett le császármetszés nélkül. A szülések kísérésében a mottója az ősanyaság kibontakozásának engedése.

Dr. Nádor Csaba a „természetes császármetszésről” tartott megragadó beszámolót, saját kórházi praxisuk alapján. Törekszenek arra, hogy az „aranyóra” az újszülöttkorban ne csorbuljon császármetszés esetén sem.

Dr. Várady Erzsébet az anyai obezitás hosszú távú káros hatásairól beszélt a magzatra nézve. Kiemelte a karcinóma-kockázat öröklődését, a leptin szerepét, az antibiotikumok kockázatát, és a megelőzés újfajta lehetőségeit (pl. metilgyököket leadó táplálék).

Hadházi Éva kutatási eredményeket ismertetett az anyák párkapcsolati és magzatukkal való kapcsolati mintázatok összefüggéseiről, megemlítve a magyar IUKK anya-magzat kapcsolati kérdőívet is. Fontos megállapításuk, hogy a kötődés nem alakul ki magától, hanem tapasztalatok útján lehet beletanulni. Lényeges eredményük, hogy egy anya minél gondoskodóbbnak érzi a párját, annál jobban tud kötődni a magzathoz.

Nováky Rita és dr. Rákócziné Krämer Ágnes saját közös praxisukat mutatták be, „Várandósgondozás – születéskísérés új utakon” címmel.

Hompoth Emőke PhD hallgató a magyar várandós gondozásba kísérleti jelleggel, néhány frekventált megyeszékhelyen bevezetett depresszió szűrés eddigi eredményeit villantotta fel.

A nap végén az Anya-magzat kapcsolatanalitikus munkacsoport mutatkozott be, öt szakember beszélt a módszer elméleti hátteréről, gyakorlati felhasználhatóságáról, valamint a magyar és külföldi képzésről.

A kongresszus részletes programja itt látható: http://mpppot.hu/homepage/index.php
Az előadások absztraktjai itt megtalálhatóak: http://mpppot.hu/homepage/index.php/2016-kongresszus-absztraktok

Laczka Zsuzsanna
klinikai szakpszichológus
JNSZMPSZ, Szolnoki Tagintézmény