Uncategorized

A népegészségügy iskolai egészségfejlesztési oktatási eszközei

Beszámoló A népegészségügy iskolai egészségfejlesztési oktatási eszközei címmel,
a Szolnoki ÁNTSZ épületében
2016. február 16-án megrendezett konferenciáról

A konferenciát a köznevelési intézményei jelentős létszámmal képviseltették magukat, de jelen voltak tankerületi igazgatók, kormánytisztviselők és egészségügyi dolgozók is.

Bordásné Ignác Ildikó egészségfejlesztő, megyei e-Bug koordinátor, a JNSZ Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának képviseletében köszöntötte a jelenlévőket, és ismertette a konferencia napirendi pontjait.

IMG_8433A konferencia díszvendége Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól mondott köszöntő beszédet, melyet minden érintett populációhoz címzett. Elmondta, hogy az iskolai hiányzások jelentős része rendszeres és megfelelő kézmosással megelőzhető lenne. Ez szinte hihetetlen, de mégis igaz. Életünkben ami természetes, az nem vesszük észre, ha viszont észrevesszük az életvitelünkben történt változást, akkor már baj van! A legfontosabb érték életünkben a család mellett az egészség. Ennek megőrzése kiemelten fontos feladatunk, különösen a köznevelésben. Az e-Bug a mai generáció számára hasznos program. A legújabb kutatások α generációról beszélnek (egy évesen használja már az okos telefont). A felgyorsult, akcelerált fejlődés miatt felelni kell az új kor kihívásaira, pl. online oktató programok biztosítása révén.IMG_8442 De az új nemzedék számára is fontos az egészség megőrzése, bármilyen sokrétű az egyéb tudás. Fontos megértetni az új nemzedék tagjaival, miért fontos a fertőtlenítés a betegségek megelőzése szempontjából. Egészséges fiatalok nevelése a cél.

Dr. Oroszi Beatrix főosztályvezető az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztályról Semmelweis Ignácra emlékezett és elmondta, hogy az Ő országában az egészségmegőrzésnek kiemelten fontosnak kell lenni. Semmelweis jött rá a kézmosás egészség megőrzési szerepére, gyakorlatában klórmeszes kézmosással terhes nők életét mentette meg családjaik számára és ez abban az időszakban forradalmi tett volt. Sokan nem értették, de az egészségügyi statisztika Őt igazolja. Beszélt a mikrobák kiküszöböléséről, mely folyamatban a kézmosás, a védőoltások és a légutak védése egyaránt fontos. Érintette az e-Bug programot, mely gazdag aktivitás révén a pedagógushoz és a gyerekekhez egyaránt közel viszi az egészség prevenciót. Beszélt május 5-ről, mely a KÉZTISZTASÁG NAPJA 2016-ban. Ezen a napon 10.00 órakor Guinis-rekord kísérlet történik, cél, hogy minél több gyermek / tanuló helyesen mosson kezet, egy időben. Ebben kéri a pedagógusok támogatását.

Dr. Beke Gabriella Megyei Tisztifőorvos, főosztályvezető Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályról elmondta, hogy a megye egészségügyi dolgozói teljes szívvel elkötelezettek az ügy iránt és proaktivitásra kéri fel a résztvevőket.

Előadások:
1. Dr. Oroszi Beatrix A népegészségügy iskolai egészségfejlesztési oktatási eszközei című előadásának kezdetén részletesen bemutatta az e-Bug programot, mely a komplett programcsomag, egészségfejlesztés a köznevelési intézményekben céllal. IMG_8457E program keretében – tekintettel a célpopulációra – az egészségügynek és a köznevelésnek együtt kell működnie. Az általa ismertetett programcsomag nemzetközi tapasztalatokon alapul, és nemsokára a köznevelési intézményeiben elérhető lesz. Életkor specifikus, játékos eszköz, mely az egészség megőrzéséről szól.
Részletes információk a www.e-Bug.eu honlapon magyarul is hozzáférhető.
Program készült az alsó- és felsőtagozatos tanárok, illetve partnerek számára, tehát a honlap részfelületek differenciáltan jelennek meg. Külön értéke, hogy letölthető tanári segédanyagokat is tartalmaz.
Az e-Bug füzet és további e-Bug anyagok innen letölthetők.

2. Ferenczi Annamária epidemiológus, Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztályról előadásában a tudatos személyi higiéné fejlesztéséről, a mikroorganizmusok által terjesztett betegségekről, a felelős antibiotikum használatról és a védőoltásokról beszélt. IMG_8470Elmondta, hogy az e-Bug program keretében aktív programhasználó populáció és felhasználói kör kiépítése a cél, ahol a tanárok rendszeres információ felvevők és információk továbbítói az diákok nemzedéke felé. Beszélt arról, hogy a már említett honlap látogatottsága jelentős, és ebben Szolnok Megyei országosan a harmadik helyen áll. Fontos értéke az e-Bug programnak a honlapon közzétett és jól használható óravázlat repertoár.

3. Bordásné Ignácz Ildikó a JNSZ Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztő szakembere Az e-Bug program és a kézhigiénés világrekord kísérlet szervezési tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy a 2015. évben megyénkből 15 iskola csatlakozott a programhoz, a vetélkedőn pedig 5 iskola 9 osztálya vesz részt.
A kézmosási rekordkísérlet célja, hogy felhívja a figyelmet a helyes kézmosás elsajátítására, így a betegségek megelőzésére is. A program célcsoportja a 6-16. éves korosztály. A programban való részvétel feltétele a minimum 26 fő belépése a rekordkísérletbe.
Az előadássorozat Arthur Schopenhauer gondolatával zárult:

„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.”

A konferencia programja itt megtekinthető.

Csibi Enikő
főigazgató