Külső-belső továbbképzés Székhelyintézmény SZB.

Összefoglaló a Tisza Élővilágának Emléknapja rendezvényről

Időpont: 2016. február 01. (hétfő) 14.00-15.30
Helyszín: Szolnoki Galéria, Tiszavirág híd
Résztvevők: Földesiné Ungi Marianna – gyógypedagógus
Csörögi Tímea – pszichológus

2000. január 30.-án, a késő esti órákban a romániai Nagybánya melletti Zazar település szomszédságában átszakadt az ausztrál-román tulajdonú Aurul nemesfémbánya 93 hektár területű zagytározójának a töltése. Ennek következtében mintegy százezer köbméter, cianiddal és nehézfémekkel erősen szennyezett, toxikus víz került a Zazar, majd a Lápos-patakba, onnan pedig a Szamosba, a Tisza mellékfolyójába.

A magyarországi vízügyi szakemberek gyors reagálása és az összefogás segítségével, sikerült a kárenyhítést olyan mértékben megvalósítani, hogy a Tisza élővilágát fenyegető és pusztító szennyezés, hosszú távon visszafordíthatóvá vált és a folyó újra életre kelt.

A rendezvényen, Szolnok város polgármestere Szalai Ferenc és a Vízügyi Igazgatóság szakembere, Lovas Attila emlékezett vissza azokra a napokra, hangsúlyozva felelősségünket természeti környezetünk megbecsülésében, gondozásában. Áder János köztársasági elnök üzenetét is felolvasták, mely szintén szólt a jövő generációja, a gyermekek felé, a természet szeretetére és megóvására figyelmeztetve őket.

A megemlékezést kiegészítette, a későbbiekben is megtekinthető,  „Tisza – A megmérgezett folyó” címmel a ciánszennyezést bemutató dokumentumfotó-kiállítás, mely korábban az Európai Parlamentben volt hivatott felhívni a figyelmet a Tisza folyóval történtekre, környezetünk védelmének fontosságára.

A rendezvény zárásaként, a Tiszavirág hídról virágokat és koszorúkat szórtak a Tiszába a megemlékezők, ezzel is kifejezve szeretetüket és tiszteletüket a folyó iránt.

2016. február 3.

Csörögi Tímea
pszichológus