Külső-belső továbbképzés Nevelési tanácsadás munkaközösség

Beszámoló a Nevelési Tanácsadás Munkaközösség foglalkozásáról 2016. január 27.

  1. alkalom

A második félév első szakmai találkozóján az alábbi napirendi pontokkal foglalkoztunk:

  • Féléves tapasztalatok a kollégák részéről, a nevelési tanácsadás területén:A kollégák tapasztalatai alapján megállapítható, hogy még mindig adódnak nehézségek a szakember hiány miatt. Ez befolyásolhatja a „gyors” feladatellátást (várólisták alakulhatnak ki-nyomasztó), a helyi szakmai konzultációk, a közös gondolkodás lehetőségeit (több tagintézményben egyedül van a kolléga). Nehézségként éljük meg a szakmai eszközök hiányos meglétét, melyben reméljük további támogatást kapunk. Sokszor a kollégák saját ötletekkel és saját erőből próbálják orvosolni a problémát.
    A félévi munka során több kolléga megtapasztalta, hogy egyre gyakoribb az önkéntes, telefonos megkeresés, és egyre nagyobb a motivált kliensek száma. Ugyanakkor a szülői motiváció hiánya is érzékelhető, valamint a küldött kliensekkel való együttműködés nehezítettsége (gyejós esetek), ahol sokszor felmerül bennünk, hogy kié valójában az adott probléma és hol a mi szerepünk? Megállapítottuk, hogy egyre növekszik a kisebb korosztály 4-5 éves! gyerekek száma és egyre fontosabbá válhat a szülőkkel való közös munka.
  • 2016. januártól megalakult a kunhegyesi tagintézmény.
  • A munkaközösség félévi munkájával kapcsolatosan, mindenki hasznosnak tartja a személyes találkozások lehetőségét, a szakmai konzultációt, az információcserét, hiszen a hétköznapokban kevés időnk van ilyen módon együtt lenni.
  • Ötletbörzét tartottunk, ahol mindenki, a saját, mindennapi munkájához kapcsolódó kedvenc módszerét/technikáját valamint a klienseknek ajánlható könyveket mutathatta be.

Szolnok, 2016. január 29.

Barna Nelli
munkaközösség-vezető