Pályázataink Uncategorized

Beszámoló a „Játékos kavalkád”-ról

A 2016. április 15-én megrendezett eseménydús szakmai napon szép számmal jelentek meg kis klienseink szüleikkel, hozzátartozóikkal. A Játékos kavalkád a korai fejlesztésben részesülő gyermekek és családjaik számára több célt szolgált.

„Mert valakinek néznie kell az embert, hogy messzebbre fusson,
magasabbra szálljon, mint ahogy az erejéből telik.” (Szabó Magda)

Az előadások révén lehetőséget adott a szülőknek, hogy betekintést nyerjenek gyermekeik fejlesztésének lehetőségeibe, kérdezzenek, tájékozódjanak, új eszközöket ismerjenek meg; másrészt gyermekeiket új élményekhez juttathatták az újabb módszerek és eszközök megismerése által.

SAM_8317A Kutyával Egy Mosolyért Alapítványtól Dr. Juharos Ágota Bömbi kutyussal és Farkas Andrea Bobi kutyájával érkezett hozzánk és a kutyás terápia bemutatásával ismertetett meg mindenkit.

Az Alapozó Terápiát Hovodzák Imréné Margótól ismerhették meg a családok. Lukács Ágota Vacak nevű vakvezető kutyájával látogatott meg minket. Székely Orsolya és Fekécsné Beregszászi Erzsébet gyógypedagógusok fontos információkat osztottak meg a szülőkkel az alternatív terápiákról illetve bemutatásra került a Huple fejlesztő eszköz is. A sok lehetséges módszer közül a szakemberek olyanokat választottak, amelyeknek nagy része településünkön, a környéken, vagy éppen a mi tagintézményünkben is fellelhető, igénybe vehető. A szülők érdeklődve hallgatták a lehetőségeket, sőt néhány eszközt, módszert a gyakorlatban is kipróbálhattak: a terápiás kutyusokon és az alapozó terápia egyes mozgásformáin kívül megismerhették például a Gonge tölcsért és az Adamo hintát.SAM_8253

A gyerekekkel ezalatt szakembereink foglalkoztak ahol só liszt gyurmázhattak, kipróbálhatták az újabb játékokat és eszközöket, de arcfestéssel is színesebb volt a játék, ahogy a gyermekek a tükörben nézegették magukat és egymást vidáman.

SAM_8267Voltak, akik szívesebben vettek részt, ringatók, ölbeli játékok, csiklandozók, mondókák hallgatásában. Ők is megnyugodhattak a karjainkban. Örömünkre szolgált, hogy a JNSZMPSZ Kunszentmártoni Tagintézményéből is érkeztek kollégák, hogy részvételükkel gazdagítsák a hallgatóság táborát.

Fontos, hogy a korai fejlesztésben résztvevő gyerekek és szüleik a kötelezően előírt foglalkozásokon kívül is találkozhassanak egymással, tapasztalatot cseréljenek, megismerjék egymást, új élményeket szerezzenek – erre biztosított nagyszerű lehetőséget ez a nap. A gyerekek a számukra megszokott környezetben kerülhettek teljesen új élmények birtokába – öröm volt látni, ahogyan a bátortalan, félénk kislány mosolyogva ringatózik a Huple eszközben, vagy próbál minden erejét és bátorságát összeszedve átkúszni Bobi kutya hasa alatt, vagy hogy „egy kicsit mindannyian magasabbra szállhattak, mint amennyire erejükből telt”.

Bencsik Mária Bernadett
tagintézmény-igazgató