Korai munkaközösség Uncategorized

Beszámoló a „korai fejlesztés” munkaközösség megtartott találkozójáról. (2017.október 26.)

A Korai fejlesztés munkaközösség találkozója ez alkalommal egész napos szakmai nap keretében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Karcagi Tagintézményében valósulhatott meg. A szakmai nap célja a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, nevelés és gondozás pedagógiai szakszolgálati feladatellátás helyi szintű jó gyakorlatainak, egymás munkájának megismerése, alkalom biztosítása saját élményű tapasztalatszerzésre.

A Karcagi Tagintézmény vezetésének és korai fejlesztéssel foglalkozó szakembereinek segítő közvetítésével munkaközösségünket fogadta a „Gólyafészek Otthon”, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona. A „Gólyafészek” Otthon feladatellátása igen speciális a korai fejlesztés területén, kooperációjuk a Karcagi Tagintézménnyel az ágazatközi szakmai együttműködések tekintetében egyedülálló. Kállai Mihályné, a „Gólyafészek” Otthon igazgatója mutatta be az intézményt, szakmai munkájukat a korai intervenció területén. Az intézmény fő célja a súlyosan sérült gyermekek és fiatalok számára otthon teremtése, ahol a családias légkörön túl biztosított az ápolás-gondozás, gyógyítás és fejlesztés. Az igazgatónő előadását követően intézménylátogatás keretében pillanthattunk be az otthon mindennapjaiba, amely mindenki számára elgondolkodtató élményeket hozott. Elismerést és tiszteletet érdemel az itt dolgozó ápolók, gondozók és pedagógusok munkája, akik ezen a nehéz terepen végzik munkájukat.

A szakmai program a Karcagi Tagintézményben folytatódott. Zsoldos Erzsébet tagintézmény igazgató köszöntője után Vargáné Kerti Anikó gyógypedagógus számolt be a korai fejlesztés tagintézményi feladatellátásáról, az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokról, amelyekre méltán lehetnek büszkék. Murvai Szilvia szomatopedagógus és Szele Éva gyógypedagógus a mozgásfejlesztés és a súlyosan-halmozottan sérült gyermekek komplex gyógypedagógiai fejlesztésének lehetőségeiről tartottak bemutatót, esetismertetéssel, videoanyaggal; konkrét gyakorlati, módszertani segítséget nyújtottak a szakmaspecifikus tudáshoz és készségekhez kapcsolódóan, olyan kritikus területekre fókuszálva, mint a mozgásfejlesztés, a bazális stimuláció, a bazális kommunikáció, a testorientált terápiák alkalmazási lehetőségei a korai fejlesztés gyakorlatában.

A Karcagi Tagintézmény a korai fejlesztés tekintetében megvalósuló szolgáltatástervezése, a végrehajtás, a tagintézmény igazgatója és szakmai stábja elkötelezettsége példaértékű. Köszönjük nekik, hogy vendégül láttak, megszervezték intézménylátogatásunkat, hogy szakembereik bemutatókkal készültek, magas szakmai színvonalon prezentáltak. Köszönjük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Főigazgatóságának, hogy terveinkhez szakmai napot biztosított, amely munkaközösségünk számára rendkívül hasznos, saját pedagógiai gyakorlatba beépíthető tapasztalatot, ismeretet nyújtott.

 

Jászberény, 2017. október 26.

 

                                                                                  Béres Lászlóné
Munkacsoport-vezető