Pályaválasztási munkaközösség Uncategorized

EUROGUIDANCE PÁLYATANÁCSADÓI DÍJ – Díjátadó és jó gyakorlati szeminárium

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezetében működő Euroguidance Magyarország Központ 2016-ban első alkalommal hirdette meg a Euroguidance Pályatanácsadói Díjat, amelynek célja az volt, hogy a magyarországi pályatanácsadási jó gyakorlatokat összegyűjtse.
A pályázati felhívásra az ország egész területéről a legkülönbözőbb szervezetektől (kormányhivatalok, szakképzési centrumok, pedagógiai szakszolgálatok, civil szervezetek, kamarák, felsőoktatási intézmények, magánszemélyek) érkeztek pályázatok.
A Euroguidance Pályatanácsadói Díj hivatalos eredményhirdetésére 2016. október 18-án került sor Budapesten. A rendezvényen a Díj legkiemelkedőbb pályázói mutatkoztak be és ismertették pályaorientációs tevékenységeiket. A jó gyakorlati szeminárium elsődleges célja az volt, hogy fórumot biztosítson a pályatanácsadás során használt magyarországi jó példák és eszközök népszerűsítésére. A rendezvényre a Magyarországon pályaorientációs vagy pályatanácsadói tevékenységet folytató szervezetek képviselői és tanácsadói vettek részt.

A program résztvevőit Pásztor Tibor főosztályvezető köszöntötte (NSZFH), megnyitó beszédében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal pályaorientációs feladatairól tájékoztatta a közönséget. A Euroguidance Magyarország Központ  képviseletében Cserkúti Ágnes (NSZFH Euroguidance) elmondta a Euroguidance Pályatanácsadói Díj létrejöttének körülményeit, célkitűzéseit. A Euroguidance hálózaton belül nem csak magyarországi munkacsoportok, hanem határ menti együttműködések is kialakultak. Ezek az együttműködő kapcsolatok a jó gyakorlatok bemutatására, tapasztalatok cseréjére, szemináriumok szervezésére, kapcsolatépítésre nyújtanak teret, lehetőséget.

Ezt követte a kiemelt pályázatok bemutatkozása

  1. Nők a Tudományban Egyesület – Szigeti Fanni: Középiskolás lányok természettudományos, műszaki és informatikai területekre irányuló pályaorientációja
  2. Rozványi Dávid: Gondoljunk másképp a szakképzésre! Szakmák éjszakája 2016
  3. Dr. Kenderfi Miklós: A munkalap, mint a pályaorientációs munka új módszertani lehetősége

A program második részében, különböző helyszíneken, workshopok keretében, további pályázók mutatták be munkáikat és jó gyakorlataikat.

A rendezvény szervezői és résztvevői értékes információkkal, tapasztalatokkal gazdagodva zárhatták a szemináriumot.

Váczi Emese
pályaválasztási tanácsadó