Külső-belső továbbképzés Uncategorized

Kézhigiénés nap Szolnokon

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, csatlakozva a WHO az Egészségügyi Világszervezet által meghirdetett Kézhigiénés naphoz, megyei rendezvényt szervezett Szolnokon, a Cserkészházban.

A mindennapokban, ez ahhoz a megállapításhoz csatlakozik, hogy az iskolai hiányzásért legtöbb esetben a légúti és az emésztőrendszeri betegségek tehetők felelőssé, pedig ezek a betegségek és fertőzések gyakran, egy egyszerű és alaposan elvégzett kézmosással megakadályozhatók lennének.

A kézmosás fontosságára ezen a napon az ünnepélyes megemlékezés mellett kézhigiénés világrekord kísérlettel hívta fel a figyelmet az eseményt szervező Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

kép2A Kézhigiénés nap bevezetéseként először Dr. Berkó Attila, a JNSZ Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a vendégeket és a jelen lévő diákokat: a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Egészségügyi Tagintézményének tanulóit. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokszor milyen apró dolgokon múlik az egészség megőrzése.

kép3Főigazgató urat Dr. Bene Ildikó megyei fejlesztési biztos, országgyűlési képviselő követte, aki orvosként is értelmezte a kézmosás fontosságát.

Utána Dr. Bischof Zsolt, a Béres Gyógyszergyár Zrt. cégvezetője átadta a megyei „Tudományos kiállítás az Egészségért” című kiállítás anyagát, amelyet a résztvevők azonnal meg is tekintettek. A tablókról nagyon hasznos ismereteket szerezhettek a résztvevők, melyhez a későbbiekben a megye iskolájának tanulói is hozzáférhetnek, mivel a kiállítás hamarosan útnak indul és a megye iskoláiban megtekinthetik a tanulók, ezzel is bővítve ismereteiket.

rekordkísérlet 4A kiállítás megtekintése után Dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője a kortárs oktatók részére okleveleket adott át. A kortárs oktatók tulajdonképpen tanulók, akik segítik az ismeretek terjesztését a többi tanuló körében.

kép7A Kézhigiénés nap következő részében Balog Zsolt igazgatóhelyettes, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanára, órát tartott az iskola jelenlévő alsó tagozatos tanulói számára. A kiváló módszertani felépítésből következően minden tanuló bőséges, alapos ismereteket szerzett a kézmosásról és ezt a gyakorlatban is kipróbálták. Többféle módon szemléltették a köhögéskor, tüsszögéskor elszabaduló baktériumokat és az ezek levegőbe kerülésének megakadályozási módjait, a zsebkendő használatát.

rekordkísérlet 1Amint megtudtuk, a Kézhigiénés napon rekordkísérletre is sor került, a megye intézményeiben a tanulók nagy számban vettek részt egyszerre kézmosásban, a megtanult alapos eljárással. A megyék közül Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentkeztek a legnagyobb számban a kísérletben való részvételre tanulók.

Császár István