Külső-belső továbbképzés Uncategorized

Konferencia a tehetségek felfedezéséért és a tehetséggondozásért

A Jász- Nagykun- Szolnok Tehetségsegítő Tanács és a Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat 2016.04.26-án konferenciát szervezett

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban

címmel.

A rendezvény a Nemzeti Tehetségprogram keretében a „Hazai Tehetségsegítő Tanácsok támogatása NTP-HTT-15-0008” kódszámú pályázat révén került megrendezésre.

Hagyomány folytatása ez a konferencia, hiszen a Jász-Nagykun-Szolnok Tehetségsegítő Tanács azokkal a szervezetekkel együtt, amelyek a megye gyermekei és tanulói között a tehetségígéreteket kutatják és a tehetséggondozást segítik elő, minden évben hasonló rendezvény gazdája volt.

Fontos feladatunknak tartjuk a pedagógusok ismereteinek bővítését, korszerűsítését, konferenciák, fórumok, szakmai műhelyek szervezésével, az azon való részvétel szorgalmazásával. Ez ebben az évben is így történt, a megye négy településen tartottunk szakmai műhelyt, amelyen közel 100 pedagógus vett részt.

Örvendetes, hogy egyre nő azoknak a szervezeteknek a száma, melyek a tehetséggondozást fontosnak tartják, és a 10 év alatt (2005 óta) rendszerszerűek a tehetséggondozással kapcsolatos programok, rendezvények, így megyénkben sok lehetőség nyílt a tehetségvesztés megelőzésére. Az egykori Pedagógiai Intézet pedagógiai szakmai szolgáltatásai, a tanulmányi versenyek szervezése mind e célt szolgálták.

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban volt a konferencia címe. Történt ez azért, mert a tehetséggondozás, a tehetségek felkutatása szempontjából a pedagógusnak döntő szerepe van. Kulcsszerep egyrészt azért, mert a PEDAGÓGUS értő szemével, ismereteivel valóban képes megkülönböztetni a jó tanulót a tehetségígérettől, másfelől pedig ezen szerepeivel, és azok kombinációjával éri el igazán a hatását.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A konferenciát Szutorisz–Szügyi Csongor, a KLIK Szolnoki Tankerületének igazgatója nyitotta meg, aki a téma fontossága mellett a megyei tehetség-eredményekről és fontos rendezvényekről is szót ejtett.

A konferencia előadói:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens, Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban, és

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr. Dávid Imre a Debreceni egyetem Pedagógiai – Pszichológiai Tanszékének vezetője Stressz, megküzdés, pedagógusok, tanulók címmel tartott előadása a téma aktualitása miatt nagy sikert aratott a konferencián részt vevő közel 100 pedagógus körében.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ezután Dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Tehetségsegítő Tanács elnöke, megyei kormánymegbízott a Tehetséggondozás fókuszai a megyében címmel foglalta össze azokat a tevékenységeket, folyamatokat, amelyek a tehetség felkutatását szolgálták.

A Konferencia végén Csibi Enikő főigazgató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat sokrétű, komplex tevékenységéről beszélt. Kifejtette: ennek a szervezetnek a feladata a tehetség felismerés, azonosítás az óvodai intézményekben, általános és középiskolákban, akár rejtőzködő, akár alulteljesítő, akár BTMN, akár SNI tehetségről is van szó. A szervezet rendszerszerű működésével segíti a megye köznevelési intézményeinek munkáját a tehetséggondozás területén is.

Csibi Enikő és Császár István

A Szolnok TV riportja a rendezvénnyel kapcsolatban itt tekinthető meg.

A konferencia előadásai letölthetők:

Dr. Polonkai Mária prezentációja

Dr. Dávid Imre prezentációja

Dr. Kállai Mária prezentációja

Csibi Enikő prezentációja

A konferenciát nyitó slide-sorozat