Kunhegyesi tagintézmény Uncategorized

Nyári képességfejlesztő tábor az abádszalóki óvodákban

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kunhegyesi Tagintézményének fejlesztőpedagógusai júliusban képességfejlesztő foglalkozásokat szerveztek óvodások számára. A foglalkozások két héten keresztül zajlottak, melyek előkészületeit már a 1.nevelési évben elkezdtük. Az intézmények óvodapedagógusai nyitottak voltak az ötletre, otthont adtak foglalkozásainknak, és mint mindig, most is nagy szeretettel fogadtak bennünket.

A két csoportot az óvodapedagógusok ajánlásai, a gyermekek motiváltsága, illetve a saját tapasztalataink figyelembe vételével állítottuk össze. A délelőttönként tartott foglalkozások célja, a gyermekek nyári foglalkoztatása volt, melyekkel a részképességeiket, kognitív képességeiket játékosan, 2észrevétlenül tudtuk fejleszteni. Változatos feladatokkal, játékokkal vártuk minden nap a gyerekeket. Igyekeztünk úgy eltölteni közösen a délelőttöket, hogy kézzel fogható alkotások is szülessenek, amit a gyerekek szüleiknek is megmutathattak. A reggeleket ráhangoló, motiváló játékkal indítottuk, majd logikai készségeket, figyelmet igénylő feladatokat oldottunk meg, ezután vizuális tevékenységeket folytattunk, levezetésként zenét hallgattunk, amire szabadon táncolhattak, mozoghattak is az ovisok.4

A kézműves tevékenységek között készítettünk nyári gyümölcsöket krepp-papír galacsinokból, ugró békát, eper füzikét, tangram képeket és mindenki gondolkodhatott azon, hogy mit tud alkotni egy előre megrajzolt vonalból. Megtanultuk a zöldség-gyümölcs dalt, a békadalt és a testrészek dalt az interneten megtalálható „Kerekmese” dalok segítségével. A tornaszobában fogó játékokat, 3fészekfoglalót, egyensúlyozó akadálypályát, ügyességi játékokat játszottunk. A gyerekek ötlete alapján, melyet a Béka-dal ihletett, kitaláltuk a saját játékunkat is, melynek a „Kit kap el a gólya?” nevet adtuk.

A nagy meleg ellenére nagyon kellemesen, jó hangulatban telt a két hét. A kicsit kötetlenebb foglalkozásokon gyerekek felszabadultak, jól érezték magukat.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a foglalkozásoknak otthont adó Abádszalóki Hat7 Szín Virág Óvoda és Tagóvoda vezetőinek, pedagógusainak és pedagógiai munkát segítőknek a táborban való együttműködésükért.

 

 

Tóthné Babó Szilvia
Vígh Mónika Eszter