2022/2023 Beszámolók Logopédiai munkaközösség

Beszámoló a 2022/2023-as tanév Logopédiai Munkaközösség első foglalkozásáról

A kép a beszélő gyermeket illusztrálja.

2022. szeptember 20-án tartott munkaközösségi foglalkozáson Prof. Dr. Hacki Tamás
fül-orr-gégész, foniáter és gyermek audiológus tartott előadást – A foniáter és a terapeuta munkakapcsolata a beszédfejlődési zavaroktól a felnőttkori funkciózavarokon át – címmel.

A munkaközösségi foglalkozás online formában valósult meg, melyen 26 fő vett részt.

Az előadás első részében a szájüreg, garat- és gégefunkció zavarairól hallhattunk az FNO (a funkcióképesség, fogyatékosság és egészség nemzetközi osztályozása) kontextusában. A beszéd-, az artikulációs, a hangképzési és a nyelészavarok komplex testi funkciózavarok, melyek oki feltárása széleskörű diagnosztikát igényel. A multidiszciplináris diagnosztikában, terápiában, rehabilitációban szerepet vállal az orvosi, pszichológiai, logopédiai tevékenység, valamint a gyógytorna és a fizikoterápia. A beszéd-nyelvi és artikulációs zavarok okai gyermekeknél a halláscsökkenés, öröklött diszpozíció, veleszületett rendellenességek, szindrómák lehetnek, melyek a következő szimptómákban mutatkoznak meg, mint a megkésett beszédfejlődés, specifikus nyelvi zavarok, dyslalia funkciózavarok. Diszfónia, hangképzési zavar tünetei lehetnek strukturális elváltozások, diszfunkciók (részfunkciók zavarai), pszichés szimptómák, autonóm idegrendszeri (vegetatív) zavarok, auditív-percepciós, akusztikus szimptómák (hangmagasság eltérések, hangerő eltérések, rezonancia/hangszín eltérések, rekedtség, idő-struktúra eltérések), szenzoros szimptómák, csökkent hangfunkció-terhelhetőség. A diszfónia terápiája lehet gyógyszeres, sebészi, pszichológiai, logopédiai gyakorlóterápia.

A nyelészavarok közül megkülönböztetünk neurogén diszfágiát és tumor okozta diszfágiát. Prof. Dr. Hacki Tamás szerint a foniáter-logopédus team feladata a hang-, beszéd- és nyelésterápia végzése. Háromféle terápiás módszert ismertetett, melyek a következők:

  1. Kauzális (oki) terápia, melynek célja a károsodott funkció direkt és indirekt javítása.
  2. Kompenzatorikus módszer, melynek célja a nyelésnél a nem szokásos fej- és testtartás kialakítása a hibás működés megkerülése miatt.
  3. Adaptációs eljárásokhoz a nyelési segédeszközök használata tartozik, valamint a foniáter-logopédus-dietetikus team feladata a megfelelő táplálék kiválasztása.

Az előadás további részében az orofaciális funkciókról és funkciózavarokról hallhattunk. Az orofaciális funkciókhoz tartozik a táplálékfelvétel (szopás, rágás, nyelés), a légzés, a mimika, az artikuláció, a hangképzés. Az orofaciális funkciózavarokhoz tartoznak az artikulációs zavarok: diszlália (kiejtés funkciózavarai), diszglosszia (strukturális elváltozások) diszartria (neurogén zavarok).

Az előadás alatt kérdéseket tehettünk fel, melyre örömmel és szívesen válaszolt az előadó. Nagy örömünkre szolgált, hogy Dr. Hacki Tamás professzor urat élőben hallhattuk.

Szolnok, 2022. szeptember 25.

Szabó Katalin
munkaközösség-vezető