2021/2022 Beszámolók Külső-belső továbbképzés Pályaválasztás

Beszámoló a 30 éves az egri szociálpedagógus képzésről

– konferencia és szakmai találkozó –

2021. október 7-8-án került megrendezésre Egerben – a szociálpedagógus képzés egyik fellegvárában – a konferencia. Az első nap a szociálpedagógus képzésben résztvevő képzőhelyek találkozója volt. A második nap programja hívta a korábbi évek tanárait, hallgatóit előadásokra és közös gondolkodásra, élménymegosztásra.

Ahogy az invitálásban is olvasható volt:
Az egri „szocped” képzés 30 évvel ezelőtt kezdte meg működését. Az eltelt időszakban nagyon sok élmény, nagyon sok fejlesztés, olykor nagyon sok nehézség jellemezte munkánkat, de a hitünk soha nem csökkent abban, hogy az egri szociálpedagógus képzésnek fontos szerepe van az ország szociális és gyermekvédelmi, valamint köznevelési rendszerében.

Az előadók között hallhattuk Langerné Victor Katalint, a társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkárt, aki az „Esélynövelést megvalósító kormányzati intézkedések és a szociálpedagógusok szerepéről beszélt. Őt a több segítő-tanácsadó generációt kinevelő mesterünk, Dr. Szilágyi Klára professor emerita követte előadásával, melyben a humánszolgálatok fejlődéséről beszélt. Az előadók sorában Dr. Ludányi Ágnes professor emerita, majd Dr. Estefánné Dr. Varga Magdolna következett, akik egy-egy korábban végzett hallgatóval az oldalukon beszéltek a „Szocped innovációkról”. Gondolatébresztő előadásaikban kibontakozott a szociálpedagógus hivatás kezdetbeli „küldetésnyilatkozata”, és egy szakma születésének édes pillanatai. A sort hasonló rend alapján követték a tanszék dolgozói és korábbi hallgatói. Közülük is kiemelném Dr. Hadnagy József tanszékvezető, főiskolai docens előadását, mely mindannyiunk és a szakmánk számára is megerősítőleg hatott.

Szécsi Tibor
szociálpedagógus