Beszámolók Gyógytestnevelés munkaközösség Külső-belső továbbképzés

Beszámoló a gyógytestnevelés munkaközösség 2017. április 20-i összejöveteléről

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat gyógytestnevelés munkaközössége 2017. április 20-i összejövetelét Szolnokon a Kanizsa Tivadar Tanuszodában és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tartotta.  Gyógyúszó foglalkozás megtekintésével kezdődött a rendezvény, melyet Podoroga Szvetlana testnevelő, úszó szakedző, gyógytornász és gyógytestnevelő vezetett a tanuszodában. A gyógytestnevelő kolléganő tanítványai közreműködésével bemutattatta a gyógyúszáshoz szükséges speciális gimnasztikai és előkészítő feladatok szárazföldi gyakorlatait. A vízben végeztetett feladatok során rávilágított a hazai és a külföldi gyógyúszás oktatás közötti szemléleti eltérésre is.

Dr. Takács Mária reumatológus és ortopéd szakorvos előadásában az iskoláskorú gyerekek tartás és egyensúly vizsgálatának, terápiájának tapasztalatait mutatta be. Statisztikai adatokkal szemléltette a szakorvosi vizsgálatok végrehajtásának kockázati elemeit, a röntgen vizsgálat következményeit.  Ismertette a szolnoki MÁV Kórház Biomechanikai laborjában végzett stabilitás vizsgálatok menetét és az abból levonható következtetéseket.

Az iskolavédőnő gyógytestneveléssel kapcsolatos feladatait Baráthné Nagy Gabriella általános iskolai védőnő foglalta össze. A több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szakember bemutatójából átfogó képet kaptunk a védőnői munka sokrétűségéről és szépségéről.

A rendezvény zárásaként a gyógytestnevelés aktuális kérdéseiről tájékozódtak a megyei szakemberek, valamint ízelítőt kaptak a szolnoki Decathlon Áruház gyógytestnevelésre is használható sporteszköz válogatásából.

Szolnok, 2017. április 28.

Szekeres Julianna
munkaközösség-vezető