Beszámolók Külső-belső továbbképzés Szolnoki tagintézmény

Beszámoló A HANG VILÁGNAPJA szakmai szimpóziumról

2019.04.16-án a JNSZMPSZ Szolnoki Tagintézményének logopédusai: Baloghné Bencsik Izabella, Benedek Péterné, Nieberlné Sági Mónika, Tasyné Molnár Ildikó részt vettünk A HANG VILÁGNAPJA szakmai szimpóziumon. Helyszín: 1113 Budapest, Zsombolyai u. 5.

A regisztráció után a szimpózium Dr. Balázs Boglárka fül-orr-gégész, foniáter megnyitójával kezdődött. Ezt követően két etapra bontva hét előadást hallgathattunk meg.

Az első két programot az MTA Nyelvtudományi Intézet Fonetikai osztály és

MTA-ELTE Lendület Lingvális Artikuláció Kutatócsoport tudományos munkatársai tartották. A „Lendület” a legtehetségesebb magyar tudósok itthon tartását vagy visszahívását célzó MTA-program, melynek keretében 2016-ban 11 kutatócsoport jött létre. Ezek egyike az MTA–ELTE Lendület Lingvális Artikuláció Kutatócsoport, amely az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet Fonetikai Tanszékén alakult meg. A zönge keresztmetszeti vizsgálatairól és műszeres vizsgálati lehetőségeiről beszéltek Dr. Gráczy Tekla Etelka és Bartók Márton kutatók.

A színpadképes énekhang jellemzőit és elérését a harmadik előadásban Dr. Balázs Boglárka ismertette. Elhangzott az énekhangképzés mikéntje, működési zavara, illetve hangképzés technikai kérdései. Mitől szép az énekhang és hogyan függ össze a beszéddel? Megismerkedtünk az énekeseket leginkább gyötrő hangszalagokat érintő megbetegedésekkel (mint pl.: rekedtség, hangszalagcsomó) és kezelésükkel.

A negyedik előadást Palócz Réka a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszakvezető tanára prezentálta: Hangképzés a népi ének oktatásban. Rávilágított a népi énekesek esetében a hangképzés fontosságára, a hangképzés módozataira és problematikájára.

Az ötödik előadást Ducza Nóra operaénekes tanártól hallhattuk Beszédtechnika az énekemben, beszédtechnika az életemben címmel. Nóra saját életútját és saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatókkal. Bemutatta hogyan és milyen problémákból fakadóan jutott el egy müncheni foniátertől újból Pestre és tanulta meg itt először a helyes légzéstechnikát, ezáltal eljutván a beszédtechnikához. Ezen a ponton érezhettük a logopédia, ezen belül is a beszédtechnika fontosságát és kapcsolódását a helyes ének-hangképzési technikával.

A hatodik részben Dobra János Liszt-és Artisjus-díjas, a Köztársasági Érdemrend

Lovagkeresztjével kitüntetett karnagy az előre megírt előadástól eltérve, rögtönözve reagált az addig elhangzott előadásokra.

A szimpózium végén Kádek Heni a Kádek Akadémia vezetője, jazz-ének tanár, előadóművész mutatta be foniátriai alapú tanítói módszerét. Befejezésképpen bepillantást nyerhettünk a mindennapi gyakorlatába: tanítványaival bemutatóórát tartottak, melyet szintetizátorral kísért énekelőadások zártak.

Az egészen tudományos megközelítéstől haladtunk az egyre inkább személyes tapasztalatokra támaszkodó előadásokig, végül a programsorozat teljesen gyakorlatorientáltan ért véget. Igazán érdekes és tartalmas szakmai napon vehettünk részt.

Szolnok, 2019.04.26.

Tasyné Molnár Ildikó