Beszámolók Külső-belső továbbképzés Logopédiai munkaközösség

Beszámoló a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének Tematikus napjáról 2019. 05. 18.

2019. május 18-án került megrendezésre az MLSZSZ Tematikus napja, melynek fókuszában a nyelvi késés diagnosztikája és terápiája állt.
A köszöntést követően érdekes előadásokat hallhattunk.
Elsőként dr. Zajdó Krisztina ismertette átfogó kutatásának eredményeit a nyelvi zavar direkt és indirekt terápiája kapcsán – az Európai Uniós eredményeket vetette össze a hazai eredményekkel.
Jankó István, a FPSZ koordinációs főigazgató helyettese a SZÓL-E? ill. KOFA szűrések tapasztalatait összegezte. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat lehetőséget biztosított a szűrésben érintett gyermekek szüleinek a KOFA szűrőlapok online kitöltésére – ezzel meggyorsítva és leegyszerűsítve a kérdőívek kiosztásának, visszaszedésének, kiértékelésének hosszú adminisztrációs folyamatát.
A FPSZ szűrésre épülő diagnosztikai és terápiás gyakorlatát Szabóné Vékony Andrea, Dombóvári Ildikó és Szűcs Mária gyógypedagógusok ismertették. Felhívták a figyelmet az online tanácsadás lehetőségére, melyhez számos szülőknek szóló videót készítettek.
A fővárosi sikeres modellek után kitekinthettünk a vidéki ellátás sajátosságaira is – Melegné Steiner Ildikó és Vanda Ildikó a PMPSZ Dunakeszi Tagintézményének gyakorlatát mutatták be előadásukban. Hangsúlyozták a holisztikus szemlélet fontosságát a diagnosztikában és a terápiában egyaránt, illetve a nyelvi késésben érintett gyermekek szüleivel való szoros együttműködést.
A szünetet követően Drüszler Éva, Ferenczi Fanni, Hencz Edit és Mátis Zsuzsa a Kispesti gyakorlatot ismertették.  Előadásukat számos érdekes videóval szemléltették, így betekintést nyerhettünk a nyelvi késés terápiás foglalkozásainak mindennapjaiba is. Érdekes gondolat a terápiás kutya bevonása a nyelvi fejlesztés terápiájába, melyből szintén kaphattunk ízelítőt.
Az édesanyákkal közösen tartott beszédindító csoportok tapasztalatairól Molnárné Bogáth Réka és Szabó Edit Boglárka logopédusok beszéltek.
Az MLSZSZ nagy hangsúlyt fektet az új logopédiai kiadványok népszerűsítésére – Egresi Erika Beszédindító című könyvének lapjaiba nyerhettünk betekintést.
A tematikus nap utolsó előadója Rudas Zsuzsa volt, aki az Építsünk beszédet! könyvet, illetve a nembeszélő gyermekek vizsgálatát és az ehhez kapcsolódó, nemsokára forgalomba kerülő vizsgálócsomagot ismertette.

Baloghné Bencsik Izabella, Halasi-Bata Linda
Józsáné Gombos Katalin, Mályiné Koór Cecília
JNSZMPSZ logopédusai

Mezőtúr, 2019. 05. 18.