Beszámolók Mezőtúri tagintézmény

Beszámoló a III. „Játékos kavalkád”-ról

Idén is megrendezésre került a korai fejlesztésben részesülő családjaink számára 2017. április 21-én a III. Játékos Kavalkád. Ezen a szakmai napunkon újra együtt játszhattunk klienseinkkel. A harmadik alkalommal volt módunk egy olyan programot megvalósítani, ahol a gyermekek alternatív terápiás foglalkozáson, illetve játékos műhelyfoglalkozásokon vehettek részt, közben pedig a szülők kedvükre tájékozódhattak. A szülők számára tartott előadások lehetőséget adtak a betekintésre gyermekeik fejlesztésének lehetőségei tekintetében, vagy a későbbi továbbhaladás esélyeinek megismerésében.

Csete Olga ötlete alapján és koordinálásával Föld Napja alkalmából szervezett közös éneklést és köszöntést követően mindenki megkereste az érdeklődési körének megfelelő kuckót kollégáink segítségével.

Fadgyas-Székely Orsolya szervezésében a megszokotthoz képest új vendégeink is érkeztek. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítványtól idén De Jonge Norbert és felesége, Mázli és Zizi nevű terápiás kutyáikkal látogattak meg minket. Ők voltak a nap sztárjai a gyerekek szemében! Pirók Marianna intézményegység-vezető a Kádas György EGYMI képviseletében fontos információkat osztott meg a szülőkkel intézményük bemutatásával, amely a visszajelzések alapján nagyon hasznosnak bizonyult. Majd Szőke Anita a baba-masszázs rejtelmeiről beszélt, amely szintén nagy hatással volt a hallgatóságra. Azután következett a Pécsi Annamária által tartott mama-torna, amely megismétlésre méltó élmény volt mindenkinek.

A gyerekekkel ezalatt szakembereink foglalkoztak ahol hagyományosan sikeres tevékenységeket kínáltunk fel. Só-liszt gyurmázhattak, agyagoztak, kipróbálhatták az újabb játékokat és eszközöket, volt lehetőség újra arcfestésre is.

Az arcfestés, amelyet Sipos Mária Dóra kollégánk valósított meg, sokféle fejlesztési lehetőséget kínált. A gyerekek leginkább az állatos arcfestést részesítették előnyben, amely lehetőséget adott a szókincsbővítésre, a színek gyakorlására, az állathangok játékos utánzására, beszélgetésre az állatokról, jellemző tulajdonságaikról, a testséma és a taktilis érzékelés fejlesztésére.

A nagyobb gyerekek Bíró Imréné vezetésével az agyagozással, Csete Olgával agyagba tenyérnyomat készítésével ismerkedtek meg, a kisebbek Fekécsné Beregszászi Erzsébettel és Szőke Lillával színes gyurmát formázva mondókáztak. A korai fejlesztésben részt vevő gyermekek örömmel vették birtokba a mozgásfejlesztő eszközöket is.

Ezen kívül közös virágültetés és kiskert gondozás is bekerült a programba új lehetőségeinknek köszönhetően. Józsáné Gombos Katalinnal és Csete Olgával a palántáló műhelyben szakszolgálatunk udvarát színesítő tavaszi virágokat ültettünk közösen a gyerekekkel. Mindenki örömmel maszatolta össze kezét a friss, tavaszi virágfölddel.

A kreatív délelőttöt a terápiás kutyusok simogatása és közös tízórai zárta.

Korábban már tapasztaltuk, hogy az előírt foglalkozásokon kívül ezeken a programjainkon is szívesen találkoznak egymással a családok. Szeretnénk folytatni ezt a hagyományunkat is, színesítve az új ötletekkel. Köszönjük szépen a vendégeinknek és a résztvevőknek, hogy megtiszteltek minket ezen a vidám napon!

Bencsik Mária Bernadett
tagintézmény-igazgató