Külső-belső továbbképzés Pályaválasztási munkaközösség Tehetség munkaközösség

Szakmák Éjszakája 2017.

2017. április 21-én 18 és 22 óra között rendezték meg országszerte a szakképző iskolákban a Szakmák Éjszakája elnevezésű programot, amelynek szolnoki helyszínein részt vettek a pályaválasztási munkacsoport tagjai. A szakképzést népszerűsítő péntek esti rendezvényen kötetlen formában ismerhették meg az érdeklődők a megyei szakképző rendszert. A program célcsoportja a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákok voltak, de a rendezvény középiskolások és felnőttek számára is izgalmas élményt nyújtott.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében három szakképzési centrum (Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum, Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum, Karcagi Szakképzési Centrum) tagintézményeit kereshették fel a továbbtanulás előtt álló fiatalok, szüleik, illetve a szakképzési lehetőségek iránt érdeklődők.

A sokszínű program keretében többek között a vendéglátás-turisztika, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció, szociális gondozás, egészségügy, könnyűipar, mezőgazdaság, faipar, gépészet, informatika, elektrotechnika szakmacsoportokba tartozó képzésekkel, a szakmák gyakorlati jellemzőivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Az egyes szakmák gyakorlatban is kipróbálhatók voltak, illetve a szakmák munkafogásai gyakorlati feladatok során voltak megismerhetők. Az érdeklődők többek között interaktív kémiai és fizikai kísérleteken vehettek részt, számítógépes program által vezérelt kisautó működésével ismerkedhettek meg, megtudhatták hogyan kell az éttermi asztalokat megteríteni, hogyan kell koktélokat keverni, illetve mézeskalács- és marcipán figurákat készíthettek. A rendezvény mindezeken túl lehetőséget biztosított a szakképző intézmények pedagógusaival és diákjaival való konzultációra.

Az országszerte több mint 300 helyszínen, 700 vállalkozás részvételével megrendezett Szakmák Éjszakáján több mint 4000 programon vehettek részt az érdeklődő fiatalok és felnőttek.

Paraginé Boros Ágnes
pályaválasztási konzulens